«Συνθήκες γαλέρας» στους απασχολούμενους στην Κοινωφελή εργασία

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία Παρέμβαση του ΕΚΒ σε υπουργείο, Επιθεώρηση, Περιφέρεια, Δήμους  

«Συνθήκες γαλέρας» αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για πέντε μήνες στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ δεν τους χορηγήθηκαν τα υλικοτεχνικά μέσα που προβλέπονται από το νόμο και τις συμβάσεις και επιβαρύνονται οι ίδιοι με τα έξοδα μετακίνησής τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι το Εργατικό Κέντρο να κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο, στην Επιθεώρηση Εργασίας,

στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους της Μαγνησίας.

Σε επιστολή του ΕΚΒ, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κ. Βρούτση, και το Διοικητή του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλο, επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, πέραν των άλλων σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής τους, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες κ,ά), στερούνται και του στοιχειώδους ανθρωπίνου δικαιώματός τους για παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψής τους από την πρώτη μέρα απασχόλησής τους.

«Το δίκαιο αίτημα που διατυπώνουν είναι, ότι εφόσον η εργασιακή τους σχέση είναι (διά της συμβάσεως που υπέγραψαν) προφανής και σαφέστατη και η ασφαλιστική τους κάλυψη δεδομένη και εγγυημένη, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη να είναι άμεση και να ισχύσει από την πρώτη ημέρα εργασίας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού και του διοικητή, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ κλπ), για την έκδοση των αναγκαίων Βιβλιαρίων Υγείας πριν τη συμπλήρωση δύο μηνών εργασίας τους, χωρίς άλλες χρονοβόρες προϋποθέσεις.

Το ΕΚΒ, με επιστολή του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους του Ν. Μαγνησίας και τις Επιχειρήσεις, ζητά να σταλούν άμεσα από τους Δήμους οι ονομαστικές καταστάσεις των απασχολουμένων, ώστε με βάση τα παρουσιολόγια να σταλούν και τα αντίστοιχα ποσά, αλλά και να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία ελέγχου των καταστάσεων, για την άμεση εκταμίευση του μισθού τους. Σύμφωνα με την επιστολή «οι εργαζόμενοι (αρκετοί από τους οποίους οικογενειάρχες) αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά και βιοτικά προβλήματα, που ενόψει και των Χριστουγέννων δημιουργούν σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα». Επίσης ζητά από τους Οργανισμούς, τους Δήμους και την Περιφέρεια, να μεριμνήσουν «για την τήρηση της αυτονόητης υποχρέωσης των Φορέων υλοποίησης των Προγραμμάτων, να μετακινούν τους εργαζόμενους προς τους τόπους εργασίας τους, με μέσα και έξοδα υπηρεσιακά, όπως ρητώς προβλέπεται από τις Συμβάσεις τους κι απ’ το Νόμο, ώστε να μην υποχρεώνονται - όπως καταγγέλλουν - οι εργαζόμενοι, να καταβάλλουν εξ ιδίων, τα έξοδα μετακίνησής τους».

Τέλος η Διοίκηση του ΕΚΒ ζητά, την παρέμβαση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης για τη διακρίβωση συνθηκών εργασίας-υλικοτεχνικής υποδομής των εργαζόμενων, καθώς περιήλθαν καταγγελίες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλ

Keywords
Τυχαία Θέματα