ΕΛΜΕ Λέσβου: Σχετικά με την αξιολόγηση

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΛΕΣΒΟΥ
Χρυσομαλλούσας 31Β
Μυτιλήνη 811 00
τηλ. 6983698082
e-mail: [email protected]
Μυτιλήνη 19/3/2012


ΠΡΟΣ:

ΣΥΛΛ. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΚΟΙΝ:

ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου αφού συζήτησε διεξοδικά, αφενός, τα όσα προβλέπει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο

για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και, αφετέρου, τις εξαγγελίες των στελεχών των αρμόδιων υπουργείων για την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημοσίου έχει να κάνει τις εξής παρατηρήσεις:
1. Είναι πλέον προφανές ότι η «αξιολόγηση» σαν θεσμός καμία σχέση δεν έχει με την ενίσχυση και την στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του και ότι έχει σαφή τιμωρητικό χαρακτήρα. Στοχεύει όχι μόνο στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, στη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση τους, αλλά και στις απολύσεις.
2. Με την ίδια λογική και η «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων έχει γίνει σήμερα το εργαλείο για την κατηγοριοποίησή τους και για την υλοποίηση της διαδικασίας καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.
Είναι πλέον πια σαφές πως το Υπουργείο Παιδείας δεν συζητά διαδικασίες για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο αλλά έχει προσαρμόσει την πολιτική του στις απαιτήσεις της τρόικας και των «δανειστών». Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι συνάδελφοι σήμερα έχουν κατανοήσει ότι η αξιολόγηση δεν είναι παρά το όργανο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όταν εξάλλου στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η απαίτηση για 150.000 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους λιγότερους ως το 2015- από τους οποίους οι 15.000 θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς-είναι σαφές ότι το καμπανάκι χτυπάει και για τους εκπαιδευτικούς.
Για να περάσει τις απολύσεις η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς, να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Θα πρέπει να μας βρει σαν μια γροθιά: κανένας εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να συνεργαστεί σε οποιονδήποτε αξιολογικό μηχανισμό, κανένας να μη γίνει ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων. Δεν έχει θέση στην κοινωνία των εκπαιδευτικών όποιος συνεργήσει σε απολύσεις.
Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ, στη βάση και της απόφασης της τελευταίας ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ, δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στο να μην περάσει η αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Δεσμευόμαστε, μαζί με όλους τους συναδέλφους, πως θα ακυρώσουμε στην πράξη κάθε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του σωματείου. Η αλληλεγγύη ετούτη τη στιγμή είναι το όπλο μας. Μπορούμε να νικήσουμε!

Ο Πρόεδρος
Π. Αθηναίος Ο Γενικός Γραμματέας
Μ. Στρατάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα