ΕΛΜΕ Χανίων: Η θέση της για την επιμόρφωση

ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ 73132
Τηλ 2821040928 Fax 2821058343
Email: [email protected]
http://www.elme-chanion.gr/Χανιά 23/4/2012
Αρ. Πρωτ. 756
ΠΡΟΣ
Σχολεία του νομού
Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης
ΚΟΙΝ. ΜΜΕ, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ
Η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων για την επιμόρφωση
Υπάρχει μια βαθιά όσο και διαχρονική αλήθεια: Το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται, πάντα μέσω των δομών και του περιεχομένου του, να αναπαράγει τις βασικές επιδιώξεις των τάξεων που ηγεμονεύουν εις βάρος αυτών που ηγεμονεύονται.
Οι κυρίαρχες τάξεις καταργούν κάθε είδους προστασία και τα κεκτημένα των εργαζομένων οδηγώντας μαζικά στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή σε εργασιακές σχέσεις δουλοπαροικίας. Και για να μη μείνει τίποτα όρθιο, ούτε και δυνατότητες αντίστασης, οδηγούν σε μαζική έξοδο την υψηλού επιπέδου εργασία από τους πάτριους τόπους σε μια προσπάθεια διάχυσής τους σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες.
Εκτιμούν λοιπόν πώς ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουν με τις δυνάμεις εργασίας αφού αυτές δεν θα μπορούν να συγκροτηθούν συλλογικά και να αποτελέσουν τον αντίπαλό τους.
Καθένας τώρα μπορεί μα φανταστεί το περιεχόμενο και το νόημα των επερχόμενων εκπαιδευτικών αλλαγών. Πρόκειται για εκπαιδευτικές αλλαγές που θα έχουν ως στόχο να παγιώσουν την παραπάνω κατάσταση για τους εργαζομένους, να την παρουσιάσουν ως κάτι φυσικό και αναπόφευκτο των εξελίξεων που δημιουργεί η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων σε σχέση με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επομένως, η ραχοκοκαλιά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος που κοπιάζουν να φέρουν στο προσκήνιο θα είναι ένα σύστημα που θα παράγει ατομικά προσόντα και δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα, προεπαγγελματικά και μετεπαγγελματικά (σε περιόδους ανεργίας). που θα πιστοποιούνται διαρκώς και εκ των υστέρων από ανεξάρτητους, των εκπαιδευτικών δομών, μηχανισμούς πιστοποίησης.
Έτσι κάθε εργαζόμενος θα αισθάνεται ατομικά διακριτός ώστε, αντί να αμβλύνεται, να μεγεθύνεται ο ανταγωνισμός με το διπλανό του και έτσι να είναι δύσκολη η συγκρότηση των εργαζομένων σε συλλογικό αντίπαλο των εκμεταλλευτών.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία εκφράζουν την απολύτως αντίθετη κατάσταση από την παραπάνω επιδιωκόμενη.
Υπάρχουν μόνο στο βαθμό που υπάρχουν συλλογικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ειδικά τα εκπαιδευτικά σωματεία για να υπάρχουν δεν αρκεί να αγωνίζονται για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και για εκπαίδευση – παιδεία δημόσια και δωρεάν προς όφελος όλης της εργαζόμενης κοινωνίας και του μέλλοντος της νεολαίας.
Ένας από τους παράγοντες (μαζί με το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών, τις υποστηρικτικές δομές- ενισχυτική διδασκαλία-βιβλιοθήκες-γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, της δαπάνες που διατίθενται, κλπ) που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, είναι και η επ
Keywords
Τυχαία Θέματα