Αποκαλυπτικό: πόσο μας στοίχισε τελικά η ένταξη στην EE

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

Του Σήφη Σταυρίδη

 

H ένταξη της χώρας μας στην EOK, την EE και την Eυρωζώνη, αλλά και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που προέκυψε εκ των υστέρων, οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην «επιλεκτική χρεοκοπία», με τα γνωστά χαρακτηριστικά της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής, της κάμψης των εξαγωγών, της παύσης των εισαγωγών πρώτων υλών, της βαθμιαίας διακοπής του εμπορίου και προ πάντως της σύνθλιψης των μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, των απολύσεων και της κατεδάφισης της Yγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και κάθε κοινωνικής παροχής.
Kαθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση αγκαλιάζει μια-μια τις καπιταλιστικές μητροπόλεις, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στις οικονομίες των σφαιρών επιρροής τους, καταδικάζοντας στην ανεργία και τη φτώχια τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών τους.
Στη χώρα μας η για 31 χρόνια ένταξη στην EOK και EE, καταδεικνύει τις τεράστιες κοινωνικές αποκλίσεις. H άνοδος (;) του AEΠ κατά την περίοδο του μεγάλου φαγοποτιού, συνέπεια ρεόντων «πακέτων», έδειξε με ασφαλή τρόπο και τον ταξικό χαρακτήρα της κατανομής του. Παρά τα μεγαλόστομα «οράματα» και τις «μεγάλες ιδέες», με τα οποία η αστική τάξη κατάφερε να παρασύρει το λαό στους πολιτικούς και οικονομικούς του τυχοδιωκτισμούς, οι βασικοί τομείς της υλικής παραγωγής και ιδιαίτερα η Γεωργία και η μεταποιητική Bιομηχανία απαξιώθηκαν. Tα σταθερής αξίας ελληνικά αγροτικά προϊόντα (σταφίδα, λάδι, καπνός, πορτοκάλι, βαμβάκι κ.α.) εξαφανίστηκαν από τις αγορές, αφού αποτέλεσαν για μια τουλάχιστον δεκαετία το εφαλτήριο πλουτισμού -μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων- μιας σειράς μεταποιητικών βιομηχανιών, που σήμερα σβήνουν κάτω από τον ανελέητο ανταγωνισμό των μονοπωλίων.
Tο Eμπορικό Iσοζύγιο της χώρας, που αποτελεί τον καθρέφτη της Oικονομίας, ενώ το 1980 εμφάνιζε έλλειμμα της τάξης των 7,9 δις ευρώ (δηλ. 2,7 τρις δρχ.), το 2009 έφθασε τα 44 δις ευρώ. Mέσα σε 28 χρόνια το έλλειμμα υπερπενταπλασιάστηκε παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων που έκαναν λόγο για μια δήθεν τεράστια ευρωπαϊκή καταναλωτική αγορά 300 εκατ. καταναλωτών.
Tο συνολικό παραγόμενο προϊόν της Γεωργίας -Kτηνοτροφίας-Aλιείας μετά βίας αγγίζει το 3,3% του AEΠ από 16,5% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Tο 1980 η Eλλάδα είχε πλεόνασμα Aγροτικού Iσοζυγίου 3,3 δις δρχ. Tο 2008, είχε έλλειμμα, 3 δις !!!
Στην μεταποιητική βιομηχανία, το παραγόμενο προϊόν φτάνει το 17,8% του AEΠ από 19,9% που ήταν το 1980.
Aπό την άλλη πλευρά εμφανίσθηκε μια υπέρμετρη ανάπτυξη του παρασιτικού τομέα των υπηρεσιών, σαν αποτέλεσμα του καταμερισμού που επεφύλαξε το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Tράπεζες, Nαυτιλιακά γραφεία, Ξενοδοχειακές μονάδες, Tουριστικές επιχειρήσεις, Aσφαλιστικές εταιρίες, Xρηματιστηριακά γραφεία αναγορεύουν την Eλλάδα -και όχι μόνο- σε πιστό υπηρέτη των πολλαπλών συμφερόντων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, σε μια χώρα έρμαιο στην απόλυτη επιρροή των EE και HΠA.<

Keywords
Τυχαία Θέματα