Bloomberg: Το μόνο που λέμε είναι να δώσετε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Το αμερικάνικο οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο προχωράει ακόμα μια φορά σε ένα άρθρο υποστήριξης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας αρνητικά την «τρικλοποδιά» που έβαλε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Επισημαίνει επίσης ότι ένα στραβοπάτημα ανάμεσα στους σκληρούς διαπραγματευτές της ΕΕ και της άπειρης ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη. Το άρθρο τιτλοφορείται, «Το μόνο που ζητάμε είναι να δώσετε στην Ελλάδα

μια ευκαιρία».

Το άρθρο αναφέρει:

«Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την νίκη του στις εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωράει πράγματι στην αντιμετώπιση των δυσβάστακτων χρεών της χώρας. Η προθυμία του να υποχωρήσει στην απαίτηση για διαγραφή τμήματος χρέους αξίζει μια συμβιβαστική απάντηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει το editorial του Bloomberg, σήμερα.

«Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, περιοδεύοντας στην Ευρώπη σε μια επίθεση γοητείας, δέχτηκε ένα πλήγμα την Τετάρτη. Μετά την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για νέα δάνεια. Προς το παρόν, φαίνεται, ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη επείγουσας ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση σηματοδοτεί μια σκληρή γραμμή στις απαιτήσεις της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους και την χαλάρωση των δημοσιονομικών της συνθηκών».

«Η ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα, «πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών μελών της να θέσει εκ νέου την Ελλάδα στο δρόμο προς τη φερεγγυότητα – και αυτό σημαίνει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η ακραία δημοσιονομική λιτότητα δεν βοηθά. Η Γερμανική δημοσιονομική αδιαλλαξία έχει επιδεινώσει την οικονομική δυσπραγία των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πιο λογικές ήταν τα πρόσφατα σχόλια από τον γραμματέα του Γαλλικού Προϋπολογισμού Christian Eckert, που δήλωσε στην εθνοσυνέλευση ότι “θα πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη”»

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος συνεχίζουν λέγοντας: «Αν η αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής ενότητας είναι ο στόχος – και θα πρέπει να είναι- είναι ένα σημαντικο μπόνους η ένδειξη ελαστικότητας. Θα αναγνώριζε την εντολή της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη διαμαρτυρία που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές, από τους ψηφοφόρους της χώρας. Στην πρώτη περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι μια οικονομική ανάσα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας και χαλαρώνοντας τις προθεσμίες του προγράμματος διάσωσης».

«Η ΕΕ και η Ελλάδα θέλουν και οι δύο την παραμονή της Ελλάδας στο ευροσύστημα. Ωστόσο, ο κίνδυνος ενός στραβοπατήματος από μια κυβέρνηση χωρίς πείρα και τους σκληρούς διαπραγματευτές της, παραμένει υψηλός. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το κόστος της ελληνικής εξόδου από το ευρώ θα είναι τεράστιο – όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα για την ΕΕ».

Tags: οικονομίαBloomberg
Keywords
Τυχαία Θέματα