Με φρουτώδη κόκκινα κρασιά ταιριάζουν τα σαλάμια

Παρόντα σε πλατό, μπουφέδες, ακόμα και σε πιάτα οινογευσιγνωσιών, τα σαλάμια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Φυσικά, με τόσο διαφορετικά είδη που υπάρχουν, θα χρειαζόμασταν αμέτρητα κρασιά, προκειμένου να επιτύχουμε τέλειους συνδυασμούς, ωστόσο αφετηρία της αναζήτησής μας πρέπει να είναι η κατηγορία των φρουτωδών, ερυθρών κρασιών.

Η ένταση του ώριμου φρούτου θα βοηθήσει το κρασί να μη σκεπαστεί από τα τονισμένα αρώματα του αλλαντικού, ενώ η παρουσία πιπεριού στο τελευταίο -όπως για παράδειγμα στο σαλάμι της Λευκάδας- «ανεβάζει στροφές» καρυκεύοντας το περιεχόμενο του ποτηριού. Βέβαια,

το σχετικά ελαφρύ σώμα των σαλαμιών δεν θέτει μεγάλες απαιτήσεις οινικού βάρους, η αλμύρα και η λιπαρότητα ωστόσο θέτουν σοβαρές απαιτήσεις οξύτητας.

Πρώτα, συνεπώς, στη λίστα μας μπαίνουν τα φρέσκα Αγιωργίτικα και οι νεαρές Νεμέες, αλλά και οι απλές φρουτώδες εκδοχές του Κρητικού Κοτσιφαλιού και του Λημνιού, που με την πιπεράτη διάστασή τους δένουν έξοχα με το αλλαντικό.

Τα κρασιά τύπου Nouveau είναι επίσης υψηλά στη λίστα της γευστικής αρμονίας και πολλοί άξιοι εκπρόσωποί τους από τον ελληνικό αμπελώνα συνίστανται ανεπιφύλακτα. Μη φοβηθείτε, μάλιστα, να ανοίξετε τα καλύτερα εξ αυτών ακόμα και στο τέλος του 2013, αφού με σωστή συντήρηση διατηρούν το φρούτο τους πολύ περισσότερο από όσο υποστηρίζουν οι Γάλλοι αλλά και πολλοί Ελληνες... μαρκετινίστες!

Φυσικά, και τα ροζέ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι, με τα μπαχαρένια αρώματα και την υψηλή οξύτητα να δίνουν στο Ξινόμαυρο βραχεία κεφαλή στο κυνήγι του τίτλου της πιο ταιριαστής με τα σαλάμια «ροζέ» ποικιλίας. Τέλος, το βάρος που διαθέτουν τα σαλάμια από κυνήγι βάζει στο παιχνίδι και τα πιο «βαριά χαρτιά» από ποικιλίες με καλή οξύτητα, όπως για παράδειγμα το Cabernet Sauvignon ή το Tempranillo.

Οι μόνοι που θα μείνουν ανικανοποίητοι είναι οι οπαδοί της θεωρίας της εντοπιότητας, που υποστηρίζει ότι τα σαλάμια από έναν τόπο ταιριάζουν ιδιαίτερα με τα κρασιά του ίδιου τόπου. Και αυτό γιατί, στην ελληνική τουλάχιστον επικράτεια, σπάνια θα βρούμε τόπους που να τα προσφέρουν αμφότερα, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα