Αντί για εισιτήριο, τρόφιμα

Δεν ζητούν χρήματα για τις παραστάσεις τους. Ζητούν από τους θεατές τους τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουν σε κοινωνικά ιδρύματα.

Ενα θέατρο με ουσία και ψυχή, το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», ομάδα ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η οποία συνεχίζει με επιτυχία τη δράση της για δεύτερη χρονιά με την παράσταση του έργου «Contractions» του Mike Bartlett που έχει πρεμιέρα την Κυριακή

(12/5) στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης.

Ηθοποιοί, τεχνικοί και το διοικητικό προσωπικό του ΚΘΒΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους: παίζουν, σκηνοθετούν, φτιάχνουν σκηνικά και κοστούμια, γράφουν μουσικές για κείμενα που τους συγκίνησαν, προτείνοντας την τέχνη «ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος».

«Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Μακάρι ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να ενδυναμώσει το ηθικό και την ψυχική δύναμη των πολλών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Χατζάκης, επικεφαλής του Κοινωνικού Θεατροπωλείου.

Στον εργασιακό χώρο

Η φετινή επιλογή της παράστασης «Contractions» είναι ενδιαφέρουσα. Ενα έργο με θέμα την πραγματικότητα του εργασιακού χώρου. Μια πολυεθνική. Μια μάνατζερ-διευθύντρια προσωπικού. Μια νέα υπάλληλος. Ενα γραφείο. Δέκα πέντε εικόνες. Πόσο επηρεάζει η εργασία την προσωπική μας ζωή. Πόσες θυσίες οφείλει να κάνει ο εργαζόμενος για να διασφαλίσει τη δουλειά του. Πόση αυταρχικότητα κρύβεται πίσω από τη φράση «ισονομία και ισοπολιτεία» στον εργασιακό χώρο. Πόσες παγίδες κρύβονται πίσω από τους «όρους συμβολαίων». Ο σκηνοθέτης Ιορδάνης Αϊβάζογλου χρησιμοποίησε επιπλέον φράσεις του Κομφούκιου, επιγραφές από την είσοδο του Αουσβιτς και συνθήματα σε τοίχους της Αθήνας «ως αφορμή για σκέψη, αυτοκριτική και δράση», για να αντιμετωπίσει, όπως λέει ο ίδιος, «ίσως το πιο επίκαιρο θεατρικό κείμενο».

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Κατερίνας Κολλιοπούλου. Παίζουν η Τρυφωνία Αγγελίδου και η Λίλα Βλαχοπούλου.

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα