Τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία;

Πρόσφατες έρευνες συνδέουν την υπερκατανάλωση αναψυκτικών με διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Ανησυχητική η δήλωση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Μπάρι Πόπκιν, εκ των κορυφαίων Αμερικανών διατροφολόγων, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις κάθε είδους αναψυκτικών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, τα αναψυκτικά με ζάχαρη

όχι μόνο μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια μας και να μας παχύνουν, αλλά να πυροδοτήσουν και διαβήτη τύπου 2. Αλλες έρευνες μιλούν για βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά, αλλά και για αυξημένες πιθανότητες παρουσίασης καρκίνου ή άνοιας.

Για αυτό και πολλοί ειδικοί μίλουν τώρα για ανάγκη κατάρτισης σχεδίου δράσης εναντίον των αναψυκτικών, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ενάντια στο τσιγάρο. Με δεδομένο πως θεωρούν τη ζάχαρη βασική αιτία για την επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει το δυτικό κόσμο, προτείνουν μια ανάλογη καμπάνια πρόληψης να ξεκινήσει και για τα αναψυκτικά -με ετικέττες πάνω στα κουτάκια που θα προειδοποιούν για το πόση ζάχαρη περιέχουν στα λίγα ml τους. Οπως και ο καπνός έτσι και η ζάχαρη είναι επικίνδυνη, εθιστική και τοξική, λένε. «Είναι μια μεγάλη μάχη που δεν ξέραμε καν ότι τη δίνουμε», είπε σε συνέδριο τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός επιστήμονας Ρόμπερτ Λούστιγκ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προτίθεται προς το παρόν να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή προειδοποιήσεων υγείας στα αναψυκτικά. Έχει κάνει πρόσφατα μια εθελοντική συμφωνία με τη βιομηχανία αναψυκτικών η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει την ποσότητα ζάχαρης που βάζει στα προϊόντα της.

Εκτός από τα αναψυκτικά πάντως και οι διάφοροι δήθεν «φυσικοί» χυμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, λέει ο καθηγητής Πόπκιν. «Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει πως αν πίνεις αυτούς τους χυμούς θα βελτιωθεί η υγεία σου. Όλες ουσιαστικά λένε ότι θα πάρεις βάρος και πιθανότατα να πάθεις διαβήτη.» Δε μοιάζει παράξενο, αν σκεφτεί κανείς πως μισό λίτρο χυμός μήλου περιέχει περίπου 13 κουταλιές ζάχαρη! Οσο για τα αναψυκτικά διαίτης, οι επιστήμονες λένε ότι παρουσιάζονται αθώα προς το παρόν, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι πάντως έχουν πάρει ήδη θέση μάχης. Αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον εταιριών τροφίμων, αλλά και λιανοπωλητών για το πώς «καμουφλάρουν» τη ζάχαρη στα προϊόντα τους, δίνοντας λανθασμένες εντυπώσεις στον καταναλωτή -ετικέττες που μιλούν π.χ. για χυμό ζαχαροκάλαμου αντί για ζάχαρη. Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος στόχος των νομικών εταιριών και τον συγκρίνουν με τη μάχη τους εναντίον των καπνοβιομηχανιών που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60.

Keywords
Τυχαία Θέματα