Ήρθε η εποχή για φράουλες!

Η φράουλα όπως την ξέρουμε σήμερα, προέκυψε από τη διασταύρωση ενός μικρότερου κόκκινου μούρου που ενδημούσε στη Β. Αμερική και της πολύ μεγαλύτερης Χιλιανής φράουλας, τον 18ο αιώνα. Στην αγορά μπορείτε να την βρείτε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά δυστυχώς, αυτές οι φράουλες είναι συνήθως από μη ελεγχόμενες καλλιέργειες, συχνά μολυσμένες από διάφορες ρυπογόνες ουσίες, ενώ και η γεύση τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Κανονικά, οι φράουλες είναι ώριμες για κατανάλωση στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου!

Οι Φράουλες αποτελούνται από έως και 90% νερό, αλλά το υπόλοιπο 10% εμπεριέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές αρωματικές ουσίες, φρουκτόζη και διάφορα οξέα, που προκαλούν κατά την απόλαυσή τους μια μοναδική “έκρηξη” γεύσεων”.

Επιπλέον, οι φράουλες είναι απίστευτα ωφέλιμες για την υγεία μας:

Καταρχήν περιέχουν πολύ μαγνήσιο και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα φρούτα. Αυτές οι ουσίες αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες και, επομένως, προστατεύουν τα κύτταρα προσφέροντας αντιγηραντική δράση.
Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες. Εμπεριέχουν, για παράδειγμα, περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, καθώς και τις βιταμίνες B1, B2, E, K, β-καροτίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες.
100 γραμμάρια φράουλες περιέχουν μόλις 32 θερμίδες, ενώ περιλαμβάνονται και στα φρούτα που επιβραδύνουν την επιθυμία για γλυκά. Επειδή οι φράουλες περιέχουν πολύ κάλιο, έχουν, επίσης, ήπια αφυδατωτική δράση, επομένως είναι ότι πρέπει για τη δίαιτά σας, ειδικά αυτή την εποχή που ετοιμάζεστε για τις παραλίες.
Οι φράουλες περιέχουν ασπαρτικό οξύ, σε μεγαλύτερες μάλιστα ποσότητες ακόμη και από τα σπαράγγια, οπότε είναι ιδανικές για να τονώσουν τον μεταβολισμό σας.
Επίσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία του παχέος εντέρου. Παρεμπιπτόντως, ένα τσάι που περιέχει φύλλα φράουλας καταπολεμά τη διάρροια. Για ένα φλιτζάνι τσάι χρειάζεστε ένα κουταλάκι του γλυκού φύλλα φράουλας.
Το μικρό all-rounder βοηθάει, ακόμα, κατά των ρευματισμών, την ουρική αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, μια που οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικό οξύ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο φρέσκος χυμός φράουλας καταπολεμά μέχρι και τα σπυράκια. Απλά στάξτε λίγο χυμό πάνω στο σπυράκι και αφήστε τον να δράσει όσο κοιμάστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε και μια πολύ αποτελεσματική λοσιόν, από 5 πολτοποιημένες φράουλες και μια κουταλιά της σούπας κρέμα προσώπου.

Πηγή:www.adviseme.gr

 
Keywords