Στο κρεβάτι με ηθοποιό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτο κρεβάτι με ηθοποιό!Παρασκευή, Νοέμβριος 21, 2014 - 16:48

Στο ίδιο κρεβάτι θα βρεθούν για δέκα λεπτά ένας θεατής και μια ηθοποιός, στο πλαίσιο της διαδραστικής παράστασης του Αργεντινού σκηνοθέτη και εικαστικού Φερνάντο Ρούμπιο. Η πολυσυζητημένη περφόρμανς και αστική παρέμβαση, που κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και δύο χρόνια, με τίτλο «Οσα είναι δίπλα μου», καλεί απλούς ανθρώπους από το κοινό και μια γνωστή πρωταγωνίστρια θεάτρου (ο εκκεντρικός σκηνοθέτης συνεργάζεται πάντα με καλλιτέχνες που ζουν στη χώρα της παρουσίασης του έργου) να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι, μπροστά στους σιωπηλούς θεατές, στη Στοά Ορφέως, στο κέντρο της Αθήνας.

Θεατές πλαγιάζουν στην αριστερή πλευρά των κρεβατιών για να ακούσουν μια ιστορία που τους εκμυστηρεύονται οι πρωταγωνιστές της παράστασης, μια εμπειρία που είναι αλλόκοτα συγκινητική, σφοδρή και πρωτόγνωρη, έχοντας για φόντο άλλοτε τη γαλήνη της φύσης και άλλοτε τους έντονους ήχους της πολύβουης πόλης. «Μια ιδιωτική στιγμή εισβάλλει σε έναν απροσδόκητο δημόσιο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση δύο αγνώστων, ενός θεατή και μιας ηθοποιού, τελείται πάνω στο κατεξοχήν ιδιωτικό άδυτο, στο προσωπικό αναπαυτήριο, στο άντρο της ονειροπόλησης και του ερωτισμού, στη συμβολική φωλιά μας στον κόσμο, το κρεβάτι» λέει ο Αργεντινός σκηνοθέτης και εικαστικός.

Οι οδηγίες είναι σαφείς προς όλους εκείνους που θα παρακολουθήσουν την περφόρμανς. «Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα. Κατευθυνθείτε προς το κρεβάτι που θα σας υποδειχθεί. Καθίστε στην αριστερή πλευρά. Βγάλτε τα παπούτσια σας. Οταν δείτε πως και οι υπόλοιποι θεατές είναι έτοιμοι, ξαπλώστε πλάι στην ηθοποιό. Από τη στιγμή εκείνη και μέχρι η ηθοποιός να σας αποχαιρετήσει, παραμείνετε σιωπηλοί. Μόλις εκείνη σας πει "αντίο", ανασηκωθείτε στο κρεβάτι, φορέστε τα παπούτσια σας και αποχωρήστε».

Το 2012 ο Φερνάντο Ρούμπιο παρουσίασε πρώτη φορά το «Οσα είναι δίπλα μου» στην Πούντα Αρένας της Χιλής κι έναν χρόνο μετά στο Φεστιβάλ Noorderzon στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, σε μια λίμνη, με τα κρεβάτια να τοποθετούνται σε πλωτές σχεδίες και τους θεατές να φτάνουν σε αυτά με βάρκες. Οσοι θέλουν να ξαπλώσουν στο ίδιο κρεβάτι με μια ηθοποιό και να ακούσουν αυτά που έχει να τους πει θα πρέπει να βιαστούν, αφού η περφόρμανς θα κρατήσει έως την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και περιλαμβάνεται στο «Transitions 2. Latin America: Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής», που φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μαρία Καραγιώργου

Keywords
Τυχαία Θέματα