«Στο κόκκινο» οι αυτοκτονίες

ΥΓΕΙΑ«Στο κόκκινο» οι αυτοκτονίεςΠέμπτη, Οκτώβριος 11, 2018 - 19:23

❱❱ Παραμένουν αυξημένες στην Ελλάδα της κρίσης και μετά το 2015

Το 2010, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο φόβος των ψυχιάτρων και γενικά της ιατρικής κοινότητας ήταν η πιθανή αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα.

Τα οκτώ «ματωμένα» χρόνια των Μνημονίων οδήγησαν σχεδόν 1.000.000 ανθρώπους στην ανεργία, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή τους, καταστρέφοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους και «καίγοντας» κυριολεκτικά τα όνειρά τους για το μέλλον.

Η χρεοκοπία της χώρας «έδιωξε» από την Ελλάδα περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι επιστήμονες που εδώ δεν έβλεπαν καμία προοπτική, με συνέπεια η μετανάστευση να αποτελεί... μονόδρομο.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα υπάρχουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που μόχθησαν και στερήθηκαν προκειμένου να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να τα βλέπουν το βράδυ μέσω... Skype! Και αυτό πονάει. Βλέποντας λοιπόν, από τη μια πλευρά, αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα και ακούγοντας, από την άλλη, τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι «βγήκαμε από τα Μνημόνια» -χωρίς να έχουν ανοίξει δουλειές που θα βγάλουν τη χώρα από τη φτώχεια και την ανέχεια-, ακόμη και ο πιο καλόπιστος αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει την ψυχολογία των Ελλήνων, γιατί απλά βλέπουν να τους κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια τους!

Παρά την κυβερνητική γραμμή ότι «όλα πάνε καλά σε αυτόν τον τόπο», οι αυτοκτονίες σχεδόν διπλασιάστηκαν και αυτό δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που επιβεβαιώνουν ότι πάνω από 600 συνάνθρωποί μας τον χρόνο αυτοκτονούν. Από το 2010 έως και το 2015 σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με πιο συχνή μέθοδο τον απαγχονισμό. Να σημειωθεί ότι από το 2000 έως και το 2009 ο μέσος όρος αυτοκτονιών ήταν 360 τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, από το 2016, το 2017 και έως τις 31 Αυγούστου 2018 ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ (Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πρόληψη

Ωστόσο, το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ΚΛΙΜΑΚΑΣ (www.klimaka.org.gr, 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018). Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. Από τις περίπου 3.000 αυτοκτονίες που σημειώθηκαν από το 2010 έως το 2015, σε καθεμιά αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν τέσσερις αυτοκτονίες αντρών.

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας των αντρών ήταν ο απαγχονισμός και για τις γυναίκες η πτώση από ύψος. Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία για το έτος 2015 ήταν η Κρήτη και ακολουθούν η Ηπειρος, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα