Σταγόνες, stop

18:01 3/7/2019 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΣταγόνες, stopΤετάρτη, Ιούλιος 3, 2019 - 18:00

❱❱ Νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι από Ελληνες επιστήμονες

Ελληνες επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών επιστράτευσαν τη νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος και της ωχράς κηλίδας, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι. 

Ερευνητές από τα δύο πανεπιστήμια επινόησαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι, το οποίο αντικαθιστά τις ενδοφθάλμιες ενέσεις με νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο στο εσωτερικό του. «Σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο

Πατρών αναπτύξαμε σύστημα νανοσωματιδίων στα οποία φορτώσαμε με λατανοπρόστη (μια αντιγλαυκωματική ουσία) και το όλο σύστημα το χορηγήσαμε πειραματικά σε κουνέλια.

Διαπιστώσαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία διήρκεσε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης, και προσθέτει: «Οι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται για την πρόσληψη φαρμάκων τόσο στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα.

Νανοτεχνολογία

Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό».

Στόχος των Ελλήνων επιστημόνων με τη χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας είναι η θεραπεία τόσο του γλαυκώματος όσο και των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ωχρά κηλίδα (εκφύλιση, οίδημα).

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη συνεργασία οφθαλμιάτρων, φαρμακολόγων και στη συνέχεια τη συνεργασία με φαρμακευτική εταιρία, η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια και θα αξιοποιήσει το προϊόν με τη μαζική παραγωγή και τη διάθεσή του στους ασθενείς, και προσβλέπει στην αξιοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών δυνατοτήτων που η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσφέρει.

Η διαδικασία έχει στόχο να απαλλάξει τους ασθενείς από την καθημερινή υποχρέωση των οφθαλμικών σταγόνων και την ανάγκη συνταγογράφησης σε τακτική βάση, και φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μονάδων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και φυσικά στη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα