Ποιους «καίει» ο Φαλτσιανί

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠοιους «καίει» ο ΦαλτσιανίΔευτέρα, Σεπτέμβριος 14, 2015 - 15:55

Σημαντικές πληροφορίες για offshore εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και λεπτομερείς περιγραφές για τον ρόλο προσώπων (πιθανώς και πολιτικών!) έδωσε ο «Μister λίστα Λαγκάρντ» Ερβέ Φαλτσιανί στους τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς που του πήραν κατάθεση στο Παρίσι.

Μπορεί ο μάρτυρας-κλειδί να μην αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, ωστόσο μετά την κατάθεση-φωτιά η Δικαιοσύνη ψάχνει με περισσότερα στοιχεία πλέον τη λύση

του «γόρδιου δεσμού» πίσω από ένα δαιδαλώδες πλέγμα υπεράκτιων εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής! «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας δείχνουν πως πίσω από εταιρίες και αχυρανθρώπους αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται πολιτικά πρόσωπα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Επί 11 ώρες και με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή του ο μάρτυρας έδωσε την Παρασκευή στην πρεσβεία μας στο Παρίσι σημαντικές πληροφορίες στους τέσσερις Ελληνες εισαγγελείς, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο, οι οποίες ενδέχεται, όταν αποκρυπτογραφηθούν, να οδηγήσουν ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από offshore εταιρίες! Η κατάθεση δόθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η έρευνα αφορά τη δράση «εγκληματικής οργάνωσης» στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη «λίστα Λαγκάρντ» και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Τα πρόσωπα αυτά φέρεται ότι διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα η διαβίβαση των καταγγελιών έγινε προς την εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η επενδυτική ομάδα των Αγγέλου Μεταξά και Σταύρου Παπασταύρου, και ενός ακόμα γνωστού επιχειρηματία, η οποία έλεγχε το 50% των κεφαλαίων της «Λίστας Λαγκάρντ».

Εντάλματα σύλληψης

Η πολυσέλιδη κατάθεση του Φαλτσιανί θα ερευνηθεί σε βάθος από τους εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασταύρωση των τραπεζικών στοιχείων απαιτεί χρόνο, ώστε να αποκαλυφθούν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Πιθανότατα να σταλούν νέες δικαστικές συνδρομές στο εξωτερικό και να υπάρξει ακόμα ένα ταξίδι-αστραπή των εισαγγελέων. Πάντως αν «δεθεί» η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι πιθανόν η Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης! Είναι η πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια που η έρευνα ουσιαστικά αναβαθμίζεται και περνά από τη νομική βάση του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμα και ο Ερβέ Φαλτσιανί φέρεται ότι απόρησε που η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια δεν τον αναζήτησε. «Χαίρομαι που η Ελλάδα ζητάει τη βοήθειά μου» φέρεται ότι είπε ο μάρτυρας καταλήγοντας: «Μαζί μου έχουν συνεργαστεί
τόσες χώρες: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, τώρα η Αργεντινή».

Το ραντεβού που έσκασε σαν βόμβα

Η εξέταση του Φαλτσιανί αποτελεί τεράστια επιτυχία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου και των τριών εισαγγελέων που τον συνόδευσαν στο Παρίσι, της Ελένης Τουλουπάκη, του Χρήστου Ντζούρα και του Γιώργου Καλούδη. Το ραντεβού κλείστηκε πριν από μέρες, ύστερα από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια, ενώ φέρεται ότι υπάρχει ήδη κινητικότητα σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους, αφού η είδηση έπεσε ως βόμβα! Οι γνωρίζοντες λένε όμως πως αν αυτός ο προβληματισμός μετουσιωθεί σε προσπάθεια «αφαίρεσης της δικογραφίας» από τους τέσσερις εισαγγελείς με τη γνωστή μέθοδο της αναβάθμισης της έρευνας (ανάθεση σε άλλους ανώτερους εισαγγελείς κ.λπ.), ουσιαστικά θα πρόκειται για ομολογία ενοχής από σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να «θάψουν» την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα