Ο Τσόρτσιλ ξόδευε απίθανα ποσά σε ποτό και τζόγο

ΚΟΣΜΟΣΟ Τσόρτσιλ ξόδευε απίθανα ποσά σε ποτό και τζόγοΔευτέρα, Σεπτέμβριος 14, 2015 - 14:40

Τζογαδόρος, μέθυσος, φοροφυγάς και παραλίγο χρεοκοπημένος ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κολυμπώντας στα χρέη.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Νέο βιβλίο για τα οικονομικά του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας αποκαλύπτει ότι ξόδευε έως και 55.000 ευρώ στα καζίνα και 73.000 ευρώ σε αλκοόλ ετησίως, γλιτώνοντας από τη χρεοκοπία

χάρη σε κρυφούς χρηματοδότες, φίλους και θαυμαστές. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο, κατά τη δεκαετία του '30, όταν ήταν παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, είχε ήδη δανειστεί ποσό αντίστοιχο με 3.000.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα, καθώς είχε εθιστεί στον τζόγο. Σαν από θαύμα έτσι βρέθηκε πρωθυπουργός -αντί για χρεοκοπημένος- το 1940.

Ο μυστικός ευεργέτης

Καθώς ο πόλεμος παραμόνευε, ένας μυστικός ευεργέτης έγραψε δύο επιταγές ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ για να καθαρίσει τα χρέη του Τσόρτσιλ, ενώ χάρη στις άκρως εφευρετικές προσπάθειες φοροδιαφυγής του κατάφερε να περιορίσει περαιτέρω τη ζημία. Αν και ο ίδιος συνήθιζε να αποδίδει την κακή οικονομική του κατάσταση στο κραχ του 1929 (οπότε, όπως υποστήριζε, έχασε στη Γουόλ Στριτ ποσό που αντιστοιχεί σε 680.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα), αυτό ήταν μόνο η μισή αλήθεια.

Στην πραγματικότητα είχε και ο ίδιος μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις απώλειές του, καθώς εκείνο το διάστημα που βρισκόταν σε περιοδεία στη Βόρειο Αμερική για την προώθηση του πρώτου βιβλίου του με τίτλο «World War I: The World Crisis» έπαιζε ανεξέλεγκτα στο χρηματιστήριο, αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του βρήκε διάφορους τρόπους για να γλιτώσει τη φορολόγηση των εσόδων του βιβλίου του, πήρε χρήματα από τα καταπιστεύματα των παιδιών του, ενώ έκοψε και το αλκοόλ στην προσπάθειά του να μειώσει τα έξοδα, κάτι που όμως δεν κράτησε παρά μερικούς μήνες.

Ο τζόγος και το αλκοόλ συνέχιζαν για χρόνια να του τρώνε χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάρκεια δύο μηνών εκείνος και οι καλεσμένοι στο σπίτι του στο Τσάρτγουελ, το 1949, κατανάλωσαν 454 μπουκάλια σαμπάνιας, 311 μπουκάλια κρασί, 69 μπουκάλια πόρτο, 58 μπουκάλια μπράντι, 58 μπουκάλια σέρι και 56 μπουκάλια ουίσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα