Ποιοι ήθελαν να σκοτώσουν τον δικαστή του «Noor One»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠοιοι ήθελαν να «φάνε» (;) εφέτηΠοιοι ήθελαν να σκοτώσουν τον δικαστή του «Noor One»Παρασκευή, Ιούλιος 29, 2016 - 14:00

Το τρομοδέμα (που στάλθηκε λίγες ημέρες πριν από την απόφαση για τους πρωταγωνιστές του πλοίου της πρέζας) και η ελεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του στον Υμηττό

Πέντε ημέρες πριν σημάνουν οι «καμπάνες» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά για τους καταδικασθέντες στην υπόθεση του «Noor One»

και μία ημέρα μετά την πρόταση της εισαγγελέως για την επιβολή των ανώτατων ποινών, ένας από τους δικαστές της έδρας έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας με τρομοδέμα, το οποίο ταχυδρομήθηκε με αποστολέα «καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η αποστολή της βόμβας εγείρει ερωτήματα, καθώς αποτελεί ακόμη έναν κρίκο σε μια αλυσίδα με δολοφονίες και περίεργους θανάτους εμπλεκομένων στην υπόθεση του ναρκόπλοιου, ατυχήματα και παραιτήσεις δικαστικών. Κι αυτό λίγο πριν εκδοθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν και για το εάν οι εφέσεις των κατηγορουμένων θα έχουν αναστέλλουσα ισχύ.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος μέσα σε βιβλίο, το εσωτερικό του οποίου ήταν «σκαμμένο». Ενώ ο εφέτης βρισκόταν στο σπίτι του στον Υμηττό, αντιλήφθηκε ότι το δέμα ήταν ύποπτο, καθώς φέρεται ότι εξείχε ένα καλώδιο, οπότε ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), το οποίο εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη τον μηχανισμό. Λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Πανομοιοτυπίες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η συνδεσμολογία και η μέθοδος της τοποθέτησης της βόμβας σε βιβλίο ήταν πανομοιότυπες με του δέματος που είχε σταλεί στις αρχές Ιουνίου στην πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία είχε συσχετιστεί με την απόφαση της μη αποφυλάκισης συγγενών ατόμων που κρατούνται για υποθέσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Παράλληλα, ήταν όμοιες με των μηχανισμών που είχαν ταχυδρομηθεί από την ίδια οργάνωση στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας (εξουδετερώθηκε τον Απρίλιο του 2014) και στον αδικοχαμένο υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Γιώργο Βασιλάκη, που είχε βρει τραγικό θάνατο στις 24 Ιουνίου του 2010. Μάλιστα, τότε είχε βρεθεί στο δέμα αποτύπωμα του «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα.

Οπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, το τρομοδέμα που εστάλη χθες στον εφέτη Πειραιά περιείχε ξυραφάκια και κροτίδες, ώστε να βρει ακαριαίο θάνατο στην περίπτωση που το άνοιγε! Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, πίσω από τη νέα απόπειρα εκτέλεσης φαίνεται ότι κρύβεται μια ομάδα εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, που συνεργάζεται με μέλη ενός νέου βραχίονα της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, εκτός από την υπόθεση του «Noor One», τον περασμένο Μάιο ο εν λόγω εφέτης (με την ιδιότητα του προέδρου του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά) είχε ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση με την οποία είχε δοθεί αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ στη νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα από την εταιρία Οικομέτ, καθώς η επίθεση σε βάρος της είχε χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα. Με την απόφαση που εξέδωσε ο εφέτης έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε πως η επίθεση προήλθε από δράστες προερχόμενους από τον εργασιακό χώρο της συνδικαλίστριας.

Την Τρίτη οι ποινές για το πλοίο

Την απόφασή του για τους καταδικασθέντες της υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One» αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη 2 Αυγούστου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Προχθές η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή πρότεινε την επιβολή των ανώτατων προβλεπόμενων ορίων ποινών για τους περισσότερους ενόχους και για τα περισσότερα αδικήματα που τους βαραίνουν. Συγκεκριμένα, «έδωσε» ισόβια κάθειρξη σε πέντε πρωταγωνιστές στο πλοίο της πρέζας, μεταξύ των οποίων ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης και ο ναυλομεσίτης (κατά τη δικογραφία «κάπτεν Τζωρτζ») Γιώργος Μπουρδούβαλης. Επιπλέον και για τους δύο πρότεινε την επιβολή προστίμου 1.000.000 ευρώ. Για τους καταδικασμένους για απλή συνέργεια Αιμίλιο Κοτσώνη, Παναγιώτη Φάρο και Βασίλη Κουρούβανη, που συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση ή την εκμετάλλευση του δεξαμενόπλοιου, ζήτησε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα