Οι ορμόνες «διαλέγουν» το σωστό άρωμα

15:21 9/6/2016 - Πηγή: Espresso
SHOWBIZΟι ορμόνες «διαλέγουν» το σωστό άρωμαΠέμπτη, Ιούνιος 9, 2016 - 15:21

Πίσω από το αυτί ή στη μέσα μεριά του καρπού, μια σταγόνα αρώματος μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα να νιώσει πιο όμορφη.

Η επιλογή του κατάλληλου αρώματος, ωστόσο, είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και όταν βρίσκεται μπροστά σε ράφια με αναρίθμητες επιλογές.

Κάθε άρωμα όχι μόνο μυρίζει διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, αλλά και στον ίδιο, ανάλογα με την ορμονική φάση στην οποία βρίσκεται.

Ποια είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη μυρωδιά για κάθε ορμονική φάση μιας γυναίκας ή για

τις ανάγκες κάθε φάσης της ζωής της; Η επιστήμη αποκαλύπτει.

ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

Τις τελευταίες μέρες πριν από την περίοδο μια γυναίκα μπορεί να νιώθει την ανάγκη να μειώσει την ένταση του αρώματός της. Καθώς η μήτρα προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες απωθούνται όλο και περισσότερο από τις πικρές μυρωδιές, όπως του καφέ και της καμφοράς, ενώ ελκύονται από μυρωδιές λιπαρών φαγητών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Physiology & Behavior». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό γίνεται για να ωθηθεί η εγκυμονούσα σε πιο πλούσια διατροφή, που θα ενισχύσει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Ερευνα που έχει δημοσιευτεί στο BioPsychoSocial Medicine έδειξε ότι η μυρωδιά της λεβάντας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να απαλύνει τους πόνους και την ένταση που προκαλεί το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΠΙΑΝΕΤΑΙ

Η όσφρηση είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να εντοπίσει κανείς το ταίρι του. Οταν το σώμα της γυναίκας βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, παρατηρείται τεράστια αύξηση των οιστρογόνων. Αυτά όχι μόνο κάνουν τη γυναίκα να νιώθει πιο σέξι, αλλά επιταχύνουν και τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων της και εντείνουν την όσφρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γίνεται πιο ευαίσθητη στις φερομόνες, τις εκκρίσεις του ιδρώτα που δίνουν στοιχεία για το DNA μας. Στην ίδια ορμονική φάση η γυναίκα μπορεί υποσυνείδητα να διαφημίζει την καταλληλότητά της ως ταίρι ενισχύοντας τη μυρωδιά της. «Το δέρμα εκκρίνει μόρια μέσω του ιδρώτα, που φαίνεται ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν τους οσφρητικούς νευρώνες. Τα αρώματα που επιλέγει, λοιπόν, φαίνεται ότι έχουν συγκεκριμένα συστατικά, που μιμούνται τα μόρια των δικών της εκκρίσεων. Με άλλα λόγια, το άρωμα λειτουργεί ως ενισχυτής τους» εξηγεί ο ενδοκρινολόγος, δρ Ρίτσαρντ Κουίντον του νοσοκομείου του Νιούκασλ. Υποσυνείδητα, λοιπόν, οι γυναίκες σε αυτή τη φάση ελκύονται περισσότερο από αρώματα τύπου musk.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΝΙΑΤΑ

Τα 15 είναι η μέση ηλικία που τα κορίτσια αγοράζουν το πρώτο τους μπουκαλάκι αρώματος, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στη Βρετανία. Τα κριτήρια της επιλογής του είναι συνήθως το πόσο χαριτωμένο είναι το μπουκαλάκι ή ποια celebrity το λανσάρει. Η εφηβεία πυροδοτεί μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, και μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της σεροτονίνης, της ουσίας του εγκεφάλου που προκαλεί αίσθημα ευεξίας. Καθώς, λοιπόν, το σώμα αποζητά τη ζάχαρη για να υποκαταστήσει το high της σεροτονίνης, οι γλυκές μυρωδιές το ελκύουν. Επίσης, η βανίλια, που είναι ό,τι πιο κοντινό σε μυρωδιά στο γάλα θηλασμού και ξυπνάει υποσυνείδητα μνήμες στα μικρά κορίτσια, είναι πολύ τονωτική, ειδικά για όσα έχουν ανασφάλειες, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ Τιμ Τζέικομπ, ειδικό στην όσφρηση.

ΓΙΑ ΩΡΙΜΕΣ ΚΥΡΙΕΣ

Οι ξαφνικές αυξήσεις των επιπέδων των οιστρογόνων πριν από την εμμηνόπαυση μπορούν να κάνουν μια γυναίκα ξαφνικά υπερευαίσθητη στις μυρωδιές, οπότε να την ωθήσουν σε πιο λεπτές μυρωδιές. Οι γυναίκες που βασανίζονται από εξάψεις κατά κανόνα έχουν την τάση να αποφεύγουν πολύ πικάντικα ή musk αρώματα. Αντίθετα, ελκύονται από αρώματα που τις κάνουν να νιώθουν πιο νέες. Ερευνα, με επικεφαλής τον Αμερικανό νευρολόγο δρα Αλαν Χιρτς, έδειξε ότι το άρωμα του γκρέιπφρουτ κάνει τους άνδρες να θεωρούν μια γυναίκα πέντε χρόνια νεότερη. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι όταν μια γυναίκα φοράει πικάντικό ή λουλουδένιο άρωμα, ένας άνδρας θεωρεί ότι είναι έως και δύο κιλά λιγότερο βαριά από τα πραγματικά κιλά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα