Ο Πίκος Απίκος και οι φίλοι του ζουν σε XXL κουκλόσπιτο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘέμαΟ Πίκος Απίκος και οι φίλοι του ζουν σε XXL κουκλόσπιτοΤρίτη, Ιανουάριος 13, 2015 - 17:10

Τους κοιτάς και αισθάνεσαι ότι ο χρόνος έχει σταματήσει... Μοιάζουν έτοιμοι να σου τραγουδήσουν, να σου μιλήσουν, να σου ανοίξουν την καρδιά τους για να σου διηγηθούν τις παραμυθένιες και ταξιδιάρικες ιστορίες τους με τις οποίες συνήθιζαν να σου κρατούν συντροφιά πριν από αρκετές δεκαετίες μέσα από τη μικρή οθόνη.

Ο

Πίκος Απίκος, η Μελιά, η Μάτα η Ντομάτα, ο Ρούχλας, ο Σκούφης, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, οι Φούσκοι, οι ήρωες της Ψαροκωστούλας καθώς και εκατοντάδες ακόμη κούκλες της οικογένειας Σοφιανού μάς περιμένουν υπομονετικά σε έναν πολυχώρο που με τόση αγάπη έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στο Κορωπί. Εναν ονειρικό κουκλόκοσμο, όπου η ηλικία, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.

Εκεί λοιπόν, στον μαγικό Πολυχώρο Mabrida, στους πρόποδες του Υμηττού, βρεθήκαμε για μία κατ' ιδίαν ξενάγηση από τα αδέλφια Φαίδωνα και Ηβη Σοφιανού, αλλιώς τον Θάνο τον Κολοκυθάκη και τη Μελιά. Μια βόλτα που μας γύρισε πίσω στον χρόνο και μας «ξύπνησε» παιδικές αναμνήσεις.

«Στον χώρο αυτό, που κάποτε λειτουργούσε ως στούντιο για τις τηλεοπτικές παραγωγές μας, πλέον ανεβάζουμε παραστάσεις και φιλοξενούμε κούκλες μας» εξήγησε στην «Espresso» η Ηβη Σοφιανού. «Ξεκινήσαμε δειλά δειλά τον Δεκέμβριο του 2013 παρουσιάζοντας κάποια θεάματα και είδαμε πως άρεσε πολύ στον κόσμο. Από τη φετινή χρονιά έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τα παιδιά. Κάποιες παραστάσεις μας απευθύνονται και στους ενηλίκους».

Το σκηνικό
Στο μέρος λειτουργούν εργαστήρια κατασκευής αλλά και ένα καλλιτεχνικό κυλικείο. Μόνιμοι κάτοικοι του χώρου, εκτός από τις κούκλες, είναι τα πανέμορφα άλογα Ινκα, Πλούμα και Μαρίνο και ο μικρός Μανωλάκης, ο γάιδαρος, που υποδέχονται τους επισκέπτες. Σε αυτό το ονειρικό σκηνικό ανεβαίνουν παραγωγές -σε μια υπερσύγχρονη σκηνή και πλαισιωμένες από οθόνες- και φιλοξενούνται εκατοντάδες φιγούρες από την πλούσια τηλεοπτική και θεατρική κληρονομιά της οικογένειας Σοφιανού.

Πρίγκιπες, δράκοι και φούσκοι, αλλά και πολλές ακόμη αγαπημένες περσόνες βρίσκονται εκεί, συνθέτοντας ένα πρωτότυπο και συνάμα μοναδικό μουσείο κούκλας. «Θα πάρει την τελική μορφή του σιγά σιγά» είπε η κυρία Σοφιανού. «Συνολικά διαθέτουμε 7.000 φιγούρες, επομένως, όπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο όλες αυτές να μπουν εδώ. Γι' αυτό έχουμε επιλέξει ένα μικρό δείγμα για να παρουσιάσουμε».
Περίοπτη θέση κατέχουν οι πέντε ήρωες από τη «Φρουτοπία», το έργο του Ευγένιου Τριβιζά που μετέφερε στην ελληνική τηλεόραση η οικογένεια Σοφιανού. Μια παιδική σειρά που ακόμη συζητιέται, ενώ η πρόσφατη μεταφορά της στο σανίδι στο Rex από τον Κωνσταντίνο Ρήγο την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Ο ρεπόρτερ Πίκος Απίκος, ο Θάνος το κολοκυθάκι, η Μάτα Ντομάτα, ο Βρασίδας το κρεμμύδι και ο Αιμίλιος το μήλο «στέκονται» σχεδόν στο κέντρο της αίθουσας. «Ειδικά οι μεγαλύτεροι όταν τους αντικρίζουν κλαίνε» μας είπε ο κ. Σοφιανός. «Τα παιδιά, από την άλλη, μας ρωτούν αν έχουμε δικό μας τηλεοπτικό κανάλι».
Πιο δίπλα βρίσκονται ο Ρούχλας, η Μελιά, ο Φιόγκος και ο Σεβαστιανός, οι πρωταγωνιστές της θρυλικής παιδικής εκπομπής «Του κουτιού τα παραμύθια», ενός άλλου τηλεοπτικού χιτ που παραμένει έως σήμερα αξεπέραστο. Σε απόσταση αναπνοής βλέπει κανείς και τις υπόλοιπες δημιουργίες των Σοφιανών που «πρωταγωνίστησαν» σε γερμανικές τηλεοπτικές σειρές.

«Ολες οι κούκλες μας είναι φτιαγμένες από εμάς» τόνισε η... Μελιά, κατά κόσμον Ηβη Σοφιανού. «Το ευτυχές είναι πως όλοι στην οικογένεια είχαμε αναλάβει και κάτι ξεχωριστό να κάνουμε στον θίασο. Ο αείμνηστος πατέρας μου Δήμος ασχολούνταν με την κατασκευή και τη γλυπτική, η μητέρα μου Μπριγκίτε φτιάχνει ακόμη τα ρούχα, εγώ γράφω τα κείμενα και ο αδελφός μου ως συνθέτης κάνει τη μουσική επένδυση και την κατασκευή. Ο ένας αλληλοσυμπλήρωνε τον άλλον».

Η... είσοδος στον μαγικό κόσμο της κούκλας ήταν ένας τρόπος ενασχόλησης του πρωτότοκου Φαίδωνα. «Αντί να του χαρίσουν οι γονείς μας κάποιο παιχνίδι, άρχιζαν να του παίζουν κουκλοθέατρο. Στην παρέα αργότερα προστέθηκα και εγώ» εξήγησε η κυρία Σοφιανού. «Οι γονείς μου μας θεωρούσαν ισότιμα μέλη της παραγωγής. Για εμάς οι φιγούρες δεν ήταν ποτέ απλώς κουκλάκια. Ηταν κάτι παραπάνω».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Σοφιανού -όπως συνεχίζουν να υπογράφουν τις παραγωγές τους τα δύο αδέλφια- δεν έχει πουλήσει καμία από τις χειροποίητες φιγούρες της, παρά τη ζήτηση. «Μόνο μία κούκλα έχουμε χαρίσει και αυτή στον Βασίλη Αλεξάκη, επειδή του έμοιαζε πολύ».

Υπάρχει όμως κάποιο δημιούργημά τους που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους; «Είναι ο Σκούφης, μια κούκλα περίπου 65 ετών, που είχε φτιάξει ο πατέρας μου. Ηταν το πιστό φιλαράκι μου. Μέσω αυτού μας μιλούσαν οι γονείς μου. Ετσι έκαναν τις παρατηρήσεις τους. Ο Σκούφης μάς δίδαξε τρομερές αλήθειες. Ακόμη και σήμερα, όταν τον χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις, τα παιδιά ξετρελαίνονται» τόνισε η κυρία Σοφιανού.
Info: Στον Πολυχώρο Mabrida (Αγίου Γεωργίου και Ελαίας, Κορωπί). Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6620805. Κάθε Κυριακή δίνονται παραστάσεις κουκλοθεάτρου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του χώρου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mabrida.com

Το μεγάλο comeback;
Η πιο γνωστή τηλεοπτική δουλειά τους, η «Φρουτοπία» έγινε χάρη στη γνωριμία τους με τον «Παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο. «Εκείνος γνώριζε και τον Ευγένιο Τριβιζά. Μας έφερε σε επαφή» τόνισε ο κ. Σοφιανός αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πληροφορίες για τη θρυλική σειρά. «Το πρόβλημα που είχαμε αφορούσε τον όγκο των σκηνικών. Χρειαζόμασταν δύο στρέμματα μόνο για τα σκηνικά της σειράς. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το δικό μας στούντιο».

Ενα από τα παράπονα του δημιουργού, όπως και όλων των θεατών της θρυλικής εκπομπής, είναι ότι το τέλος της «Φρουτοπίας» δεν προβλήθηκε ποτέ. Και αυτό επειδή η ζώνη του εν λόγω προγράμματος κόπηκε άδοξα. «Σκεφτόμαστε σοβαρά με τον Ευγένιο να επαναφέρουμε τον Πίκο Απίκο για όλους εκείνους που μεγάλωσαν μαζί του».

Η αυστηρή Ανγκελα Μέρκελ και ο Σαμαράς
Στον πολυχώρο βρίσκεται και το εργαστήρι των δημιουργών. Εκεί κατασκευάζονται όλες οι κούκλες από τα μαγικά χέρια του Φαίδωνα. Μάλιστα στη νέα εκπομπή που ετοιμάζεται, η πολιτική ατζέντα και η επικαιρότητα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ελπίζουμε να βγει στον αέρα σύντομα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Είναι μια δουλειά για ενηλίκους, με την οποία ασχολούμαστε τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορώ όμως να πω περισσότερα».

Αν και εκείνος ήταν... σφίγγα, το εργαστήριό του ήταν πιο... ομιλητικό. Επάνω στο τραπέζι η φιγούρα της Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται με επιμέλεια. Για την κατασκευή της αυστηρής καγκελαρίου της Γερμανίας ο κουκλοπαίκτης χρειάστηκε ενάμιση ολόκληρο χρόνο -τον δυσκόλεψε η απόδοση των εκφράσεών της-, τη στιγμή που ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τού πήρε μόλις τρεις ημέρες! Στο εργαστήριο συναντά κανείς τις φιγούρες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Μπαράκ Ομπάμα.

Η δραστήρια οικογένεια Σοφιανού ύστερα από χρόνια συνεργασίας με τη Γερμανία ετοιμάζει μια νέα τηλεοπτική πρόταση για τη Δανία. «Δεν έχω καμία διάθεση να ξαναδουλέψω με τη Γερμανία. Αισθάνομαι ότι υπάρχει κακή αύρα από την πλευρά τους. Υπάρχει μια υπεροπτική αντιμετώπιση από εκείνους για τους φτωχούς Ελληνες από τον Νότο».

Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας


Keywords
Τυχαία Θέματα