Νέα τάση: Γονιδιακή δίαιτα για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα

14:12 6/6/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΣτα γονίδια το γρήγορο αδυνάτισμαΝέα τάση: Γονιδιακή δίαιτα για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμαΠαρασκευή, Ιούνιος 6, 2014 - 14:05

Στα γονίδια μοιάζει να είναι κρυμμένη η λύση για γρήγορο και ριζικό αδυνάτισμα. Η νέα επιστήμη της διατροφογενωμικής έρχεται να ανατρέψει όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα περί θερμίδων και λιπαρών, αφού, όπως υπόσχεται, αν διατρέφεται κανείς με τρόπο γενετικά έξυπνο, μπορεί να χάσει τα περιττά κιλά εύκολα και αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα,

η διατροφογενωμική (ή διατροφογενετική) αναλύει τις γενετικές διαφορές εξαιτίας των οποίων το σώμα κάθε ανθρώπου μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο τις τροφές. Ανάλογα με τις «ιδιοτροπίες» των γονιδίων του καθενός, η δίαιτα μπορεί να κόβεται και να ράβεται στα μέτρα του εξασφαλίζοντας καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

Οπως αποδεικνύεται μέσα από τις τελευταίες έρευνες, οι συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις στην ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος καθιστούν όλο και πιο εφικτή την προσαρμογή του διατροφολογίου με βάση το DNA του κάθε ατόμου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Πιράστου, μελέτησαν δύο ομάδες παχύσαρκων εθελοντών. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν 600 θερμίδες λιγότερες τη μέρα, αλλά η πρώτη ομάδα ακολουθούσε επιπλέον συγκεκριμένη διατροφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός γενετικού τεστ. Υστερα από δύο χρόνια οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κιλά, όμως όσοι ήταν στην πρώτη ομάδα και είχαν ακολουθήσει τις συνταγές της διατροφογενωμικής έχασαν κατά μέσο όρο 33% παραπάνω βάρος και μάλιστα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα έτος και όχι σε δύο.

Οπως τόνισαν οι Ιταλοί επιστήμονες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, αν κάτι ανάλογο επιβεβαιωθεί και σε μεγαλύτερες δοκιμές, τότε ανοίγει ένα ελπιδοφόρο πεδίο στις στοχευμένες και εξατομικευμένες δίαιτες. Μια πρώτη ένδειξη θα αποτελέσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Food4Me, στο πλαίσιο του οποίου 1.200 εθελοντές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν να ακολουθήσουν είτε μια τυπική διατροφή είτε μια διατροφή με βάση τα ευρήματα ανάλογων γενετικών τεστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα