Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

ΚΟΣΜΟΣΜακελειό στην ΚωνσταντινούποληΤετάρτη, Ιανουάριος 13, 2016 - 14:13

«Καμικάζι» πυροδότησε εκρηκτικά και σκότωσε δέκα τουρίστες σε απόσταση αναπνοής από την Αγια-Σοφιά

Τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους «δείχνει» η Αγκυρα για το χθεσινό μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε 10 τουρίστες -εννέα Γερμανούς και έναν Περουβιανό- και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμα 15 ανθρώπων, στην

πλειονότητά τους ξένων, που βρίσκονταν στην Πόλη ως τουρίστες.

Ο καμικάζι, ο οποίος είχε πρόσφατα περάσει τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, πήγε στην πλατεία Σουλτάναχμετ, σε απόσταση αναπνοής από την Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, πλησίασε στον οβελίσκο του Θεοδοσίου, ανακατεύτηκε σε γκρουπ 33 Γερμανών τουριστών και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σπέρνοντας τον θάνατο και τον πανικό. Μεταξύ των τραυματιών, 12 είναι Γερμανοί, ένας Νορβηγός, ένας από το Περού και ένας Τούρκος. «Ηρωίδα» χαρακτηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη διερμηνέα-ξεναγό των Γερμανών, η οποία είδε μάλλον πρώτη ότι κάτι συνέβαινε και φώναξε στους τουρίστες να τρέξουν μακριά.


Διαμελισμένα πτώματα

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη, που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 10.18 το πρωί και οι εικόνες που ακολούθησαν προκαλούν αποτροπιασμό, κυρίως λόγω των διαμελισμένων πτωμάτων που κείτονταν στο έδαφος, στη μεγάλη πλατεία.
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έφτασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι 15 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με τουλάχιστον δύο από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που σείστηκε το έδαφος» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς». Αλλος μάρτυρας δήλωσε ότι επικράτησε χάος μετά την έκρηξη, με τους Τούρκους αστυνομικούς να δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν την κατάσταση. Πολύ γρήγορα πάντως πήραν διαταγή και απομάκρυναν όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Λόγω της σύνθεσης της λίστας νεκρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με την Ανγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του. «Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της και απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της» είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία απηύθυνε διάγγελμα στον σοκαρισμένο γερμανικό λαό. Λίγο αργότερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα σημεία της Πόλης. Το γερμανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI ανακοίνωσε ότι πρότεινε στους πελάτες του οι οποίοι σκόπευαν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη έως τις 18 Ιανουαρίου να ακυρώσουν το ταξίδι ή να το τροποποιήσουν.

Το σοκ από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη γίνεται εξάλλου πολύ πιο μεγάλο από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε στην Τουρκία και δείχνει ότι σχεδόν ένας στους 10 Τούρκους δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος και πάνω από το 5% συμφωνεί με τις ενέργειες των τζιχαντιστών.

Τζιχαντιστής συριακής καταγωγής, ο δράστης

Σύρος, μέλος του ISIS, γεννημένος το 1988 στη Σαουδική Αραβία είναι σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές ο δράστης του χθεσινού μακελειού στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτό) είχε «σκιαγραφήσει» τον δράστη, κάνοντας λόγο για συριακής καταγωγής καμικάζι. O Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να «ταυτοποιήσει» τον καμικάζι, ο οποίος -όπως ανακοινώθηκε- λεγόταν Ναμπίλ Φαντλί. «Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, κατέληξε.

Περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως για παράδειγμα η επιβεβαίωση της σχέσης του δράστη με τους τζιχαντιστές, δεν θα ήταν «βολικές» για τον Ερντογάν. Κι αυτό επειδή εκτιμάται πως στόχος του ήταν να καταδείξει ότι η χώρα του μάχεται κάθε μορφής τρομοκρατία, απορρίπτοντας τις ρωσικές κατηγορίες περί σύμπραξης με το ISIS.

Keywords
Τυχαία Θέματα