Η 21η Απριλίου από μια άλλη (διαφορετική) ματιά

Μία διαφορετική προσέγγιση της 21ης Απριλίου 1967 παρουσιάζει το «Αξιον Εστί» της ΕΤ3 με τον Βασίλη Βασιλικό αύριο, στις 12.00. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης στο πρόσφατο βιβλίο του «Ούλοφ Πάλμε: η Πολιτική Είναι Θέμα Αρχών» επιχειρεί μια πολιτική βιογραφία του φιλέλληνα Σουηδού πολιτικού. Ο Γιώργος Λογοθέτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στη Σουηδία και εργάστηκε στη σουηδική τηλεόραση, από όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Πάλμε. Ο Ούλοφ Πάλμε στήριξε τους Ελληνες αντιστασιακούς κατά τη διάρκεια της

επταετίας και έγινε λάτρης του ελληνικού τοπίου, ιδιαίτερα της Κρήτης, την οποία επισκεπτόταν κάθε χρόνο μέχρι τη δολοφονία του. Στην εκπομπή παρουσιάζονται σπάνια ντοκουμέντα από τη συμμετοχή Σουηδών και Ελλήνων δημοκρατών στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών.

Η βιογραφία επικεντρώνεται κυρίως σε επεισόδια που σχετίζονται με την πολιτική και το ήθος του άνδρα αυτού. Από τα φοιτητικά του χρόνια αναδείχτηκε ηγέτης του σουηδικού φοιτητικού κινήματος. Στην Αμερική καθόταν στις θέσεις του λεωφορείου τις προορισμένες για τους μαύρους. Ως ηγέτης καταδίκασε εξίσου τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ και τη σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία. Πρωτοστατούσε στο φιλειρηνικό κίνημα σε όλο τον κόσμο και στο εσωτερικό της χώρας του επέβαλε τη συναίνεση και δεν απέβλεπε στην εξασφάλιση των μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά στην κοινωνική πολιτική, με πρώτο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας.

Επίσης, ο Χριστόφορος Σαδερλής περιγράφει στον Βασίλη Βασιλικό άγνωστες λεπτομέρειες αυτού του αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα