«Εξυπνο» γιλέκο για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εξυπνο» γιλέκο για ασθενείς με χρόνιες παθήσειςΤετάρτη, Ιανουάριος 21, 2015 - 17:10

Ενα θαυματουργό γιλέκο που υπόσχεται να «βλέπει» έγκαιρα τυχόν επιδείνωση της υγείας των ασθενών σώζοντας τη ζωή τους έχουν στα σκαριά οι επιστήμονες. Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια και κατάθλιψη θα μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς φορώντας το «έξυπνο» γιλέκο που κατασκευάζουν Ελληνες επιστήμονες σε συνεργασία με συναδέλφους τους από ακόμη επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Το

γιλέκο θα διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες που θα «διαβάζουν» ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου που το φοράει. Ολες οι πολύτιμες πληροφορίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τον γιατρό του σε μια προσπάθεια να γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση είναι ο ασθενής του, η παρέμβαση του γιατρού μπορεί να είναι γρήγορη και αποτελεσματική καθιστώντας περιττή ακόμη και την εισαγωγή στο νοσοκομείο!


Πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να είναι μόνο σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στις αρχές του 2016 όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το γιλέκο θα είναι έτοιμο, αφού προηγουμένως έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς! Ηδη κατασκευάζεται στην Ελβετία, ενώ οι επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ασχολούνται με το λογισμικό του.

Οι αισθητήρες

«Οι ασθενείς θα φορούν το γιλέκο με τους αισθητήρες. Οι αισθητήρες θα καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό, τους αναπνευστικούς ήχους, την πνευμονική δραστηριότητα, τον κορεσμό σε οξυγόνο, καθώς και την κινητική δραστηριότητα του ασθενούς.

Παράλληλα ο ασθενής θα καταγράφει τις παρατηρήσεις του σε μια ηλεκτρονική ταμπλέτα σχετικά με τη βελτίωση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Οι καταγραφές των αισθητήρων μαζί με τις παρατηρήσεις του ασθενούς θα συγκεντρώνονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, όπου γίνεται η αυτόματη ανάλυσή τους και θα διατίθενται στον θεράποντα ιατρό» περιγράφει η λέκτορας Ιατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννα Χουβαρδά, η οποία συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία «Welcome», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται το γιλέκο.


Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Θα δοκιμαστεί σε ασθενείς διαφόρων χωρών και αφού περάσει από την κλινική δοκιμή, θα προχωρήσει στη διαδικασία της πιστοποίησης και θα φτάσει στον τελικό χρήστη. «Ζητούμενο είναι η ιατρική παρέμβαση να είναι γρήγορη και αποτελεσματική και να μη χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο» προσθέτει η κυρία Χουβαρδά.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα