Face to face με την κάλπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗFace to face με την κάλπηΤετάρτη, Ιανουάριος 21, 2015 - 16:41

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου άρχισε και όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, οι ενημερωμένοι ψηφοφόροι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν την ερχόμενη Κυριακή.
Η διαδικασία των εθνικών εκλογών τα τελευταία χρόνια έχει απλοποιηθεί σημαντικά, ωστόσο εξακολουθούν

να υπάρχουν απορίες σε πολλούς ψηφοφόρους, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι ο αριθμός των σταυρών που πρέπει να βάλουμε ή πού ψηφίζουμε. Για όλα έχουμε απαντήσεις και σας παραθέτουμε έναν χρηστικό οδηγό.

Πού ψηφίζω
Ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή Πού Ψηφίζω του υπ. Εσωτερικών οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος και τον χάρτη για το πού βρίσκεται. Οι ψηφοφόροι συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία τους και όχι τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (EEA), εάν δεν τον γνωρίζουν, μπορούν να δουν πού θα πρέπει να πάνε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ψηφίσουν.

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως τις 19.00.Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν οι Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 31.10.2014) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας όπως ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Στα διαβατήρια αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν.

Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας φάκελος, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με τον φάκελο δίνεται και πλήρης σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στη συνέχεια η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο παραβάν, όπου, χωρίς να είναι θεατός, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στο φάκελο. Επειτα, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, ρίχνει τον φάκελο στην κάλπη.

Οι σταυροί προτίμησης
α) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές, έως δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς.
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.


Εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Στις 21.30 θα έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τη Singular Logic. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Mιχάλης Καριώτογλου, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα δύο μικρά κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστό κοντά στο 3%, η νύχτα προβλέπεται πολύ μεγάλη μέχρι να μάθουμε αν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα με τα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή το SRT -μέσω του οποίου θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα για να υπάρξει γρήγορη εκτίμηση για όλη την επικράτεια. Τις συσκευές αυτές θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε 4.815 εκλογικά τμήματα από τα 19.500 της χώρας, δηλαδή στο 25% του συνόλου.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα