Ελπίδες για το γλαύκωμα

ΥΓΕΙΑΕλπίδες για το γλαύκωμαΤετάρτη, Φεβρουάριος 28, 2018 - 18:52

❱❱ Ο εντοπισμός δύο διαφορετικών ειδών γονιδίων ανοίγει δρόμο για νέα φάρμακα

Δύο διαφορετικές ομάδες μορίων που καθορίζουν την έκφραση των γονιδίων εντοπίστηκαν στο υγρό του ματιού ασθενών με δύο διαφορετικά είδη γλαυκώματος. Αυτά τα microRNA φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο για τον εντοπισμό περισσότερων γονιδίων που σχετίζονται με το γλαύκωμα, περισσότερων στοιχείων

για το πώς τα συγκεκριμένα είδη γλαυκώματος προκαλούν τη βλάβη του οπτικού νεύρου και πιθανών νέων περιθωρίων επέμβασης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αν μάθουμε τους μηχανισμούς που ενέχονται στην εκφυλιστική εξέλιξη του γλαυκώματος, ίσως να μπορούμε να την αναστρέψουμε και να σχεδιάσουμε καλύτερα φάρμακα» δηλώνει σχετικά ο δρ Yutao Liu, επιστήμονας με ειδίκευση στην όραση και την ανθρώπινη γενετική στο τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Ανατομίας στο Medical College of Georgia του Augusta University.

Οι ερευνητές εξέτασαν το microRNA στο υδατοειδές υγρό του ματιού σε περίπου 10 ασθενείς με το κοινό γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, σε άλλους 10 με το σπάνιο και ακόμα πιο δύσκολο στη θεραπεία ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα και το συνέκριναν με το προφίλ microRNA 11 ανθρώπων με υγιή μάτια, ίδιας ηλικίας. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η έκφραση τριών miRNA ήταν σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στους ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και στους υγιείς, ενώ πέντε miRNA ήταν ξεκάθαρα διαφορετικά μεταξύ των πασχόντων από ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα και των υγιών.

Ο οφθαλμός

Τα περισσότερα από αυτά συνδέονται για πρώτη φορά με το γλαύκωμα. Ο Liu σημειώνει ότι κάθε miRNA μπορεί να στοχεύσει εκατοντάδες γονίδια και το σημείο όπου εντοπίζεται καθορίζει ποια γονίδια.

Ηδη ερευνάται τι προκαλούν αυτά τα miRNA στο δοκιδωτό πλέγμα, το οποίο διαχειρίζεται την αποχέτευση του υγρού που παράγεται από το ακτινωτό σώμα του ματιού για τη θρέψη και την οξυγόνωση του τμήματος του οφθαλμού που δεν έχει απευθείας αιμάτωση. Στα προαναφερθέντα είδη γλαυκώματος τα κύτταρα που συνήθως εκκρίνουν πρωτεΐνες ανεξήγητα αρχίζουν να παράγουν περισσότερες, με αποτέλεσμα αυτές να σχηματίζουν δομές που είναι πολύ μεγάλες για να περάσουν από το φυσιολογικό σύστημα αποχέτευσης του ματιού.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα