Μπλόκο στον χρόνιο πόνο με αντίσωμα

ΥΓΕΙΑΜπλόκο στον χρόνιο πόνο με αντίσωμαΠαρασκευή, Μάιος 30, 2014 - 16:31

Καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ υπόσχεται να βάλει τέλος στον χρόνιο πόνο και την ανεξέλεγκτη φαγούρα, καθώς ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που μπλοκάρει τις «οδούς» από τις οποίες περνούν τα σχετικά σήματα. Το αντίσωμα αποτελεί καινοτομία επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ντιουκ, οι οποίοι -όπως δήλωσαν- έχουν σκοπό με τη χρήση του να αντικαταστήσουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτές τις περιπτώσεις και κυρίως για τον χρόνιο πόνο, όπως, για παράδειγμα, τα οπιοειδή,

τα οποία προκαλούν αρκετές παρενέργειες.

Πρωτεΐνες

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που ανταποκρίνονται σε παθογόνα που υπάρχουν στο σώμα, γι' αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ερευνητές προσπάθησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αντίσωμα που θα στοχεύει στο κανάλι των ιόντων νατρίου απενεργοποιώντας τα.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το αντίσωμα δημιουργήθηκε έτσι ώστε να παρουσιάζει πολύ εξειδικευμένη δράση και συγκεκριμένα να αναστέλλει τη λειτουργία ενός καναλιού από το οποίο περνούν ιόντα νατρίου και ονομάζεται Nav1.7. Το κανάλι αυτό βρίσκεται στους νευρώνες και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ύπαρξή του έχει άμεση σχέση με την πρόκληση του πόνου και του κνησμού. Τα κανάλια του νατρίου ελέγχουν την πυροδότηση των ηλεκτρικών σημάτων από τους νευρώνες, ελέγχοντας τη ροή του νατρίου από τη μεμβράνη του. Οταν τα ιόντα νατρίου δεν περνούν στα κύτταρα, ο πόνος και η φαγούρα μπλοκάρονται.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τη θεραπεία τόσο της φλεγμονής όσο και του νευροπαθητικού πόνου, επειδή οι νευρώνες παύουν να στέλνουν σήματα, τα οποία ο εγκέφαλος μεταφράζει σε πόνο. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι οι κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, αφού βέβαια γίνει η απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να είναι σε θέση να μελετήσουν τη δράση του νέου ειδικού αντισώματος περισσότερο, τόσο σε συνεργασία με εθελοντές όσο και σε συνθήκες εργαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα