Αλβανική ένταση για τα θαλάσσια σύνορα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑλβανική ένταση για τα θαλάσσια σύνοραΠαρασκευή, Μάιος 30, 2014 - 16:24

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. ήταν η θρυαλλίδα για να προκληθεί πολιτική ένταση στη γείτονα για τα θαλάσσια σύνορά μας στο Ιόνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι ζήτησε προχθές επισήμως από τον γενικό εισαγγελέα της

χώρας του να ξεκινήσει έρευνα για το πώς χειρίστηκε ο προκάτοχός του Λουλεζίμ Μπάσα τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά μας με τη γείτονα υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2009 από τους αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας Ντόρα Μπακογιάννη και Λιουλεζίμ Μπάσια. Ο Μπάσια ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση, διαδεχόμενος τον Σαλί Μπερίσα. Την ίδια χρονιά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε άκυρη τη συμφωνία για την αλβανική πλευρά, ύστερα από προσφυγή του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα, επικεφαλής τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής την παρέμβαση του εισαγγελέα στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Σύμφωνα πάντα με τον Μπουσάτι, το υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε έρευνες, «οι οποίες έφεραν στο φως παρατυπίες και παρανομίες κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και επίτευξης της συμφωνίας με την Ελλάδα, και εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ουσιαστικά και διαδικαστικά παράνομη τη συμφωνία, αξίζει να αναλάβει δράση ο γενικός εισαγγελέας για τη διαπίστωση τέλεσης ή όχι ποινικού αδικήματος από τους υπογράφοντες της συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ομόλογος του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφραζε προ μηνών την αισιοδοξία του για το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά είναι άγνωστο σε ποιες ενέργειές του στήριζε την αισιοδοξία του. Η εξέλιξη αυτή θα καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα για έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Κ. Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα