Οργάνωση θα «προσφέρει» ευθανασία σε ηλικιωμένους

ΚΟΣΜΟΣΟργάνωση θα «προσφέρει» ευθανασία σε ηλικιωμένουςΠαρασκευή, Μάιος 30, 2014 - 16:28

Ευθανασία σε άτομα τρίτης ηλικίας, ακόμη και αν δεν είναι άρρωστα σε τελικό στάδιο, θα προσφέρει στο εξής οργάνωση στην Ελβετία. Τα μέλη της Exit αποφάσισαν, έπειτα από ψηφοφορία στην ετήσια συνέλευσή τους, να προσθέσουν στο καταστατικό τους την «ευθανασία λόγω γήρατος». Ουσιαστικά επέκτειναν τις υπηρεσίες τους και σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με

την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών ή των σωματικών ασθενειών, τα οποία -αν και δεν απειλούν τη ζωή τους- τους οδηγούν να επιλέξουν τον θάνατο.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ελβετία και, τυπικά τουλάχιστον, ακόμη και ένα υγιές νεαρό άτομο θα μπορούσε να επιδιώξει να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όπως είναι ο ορισμός της ευθανασίας. Ωστόσο οι οργανώσεις που εμπλέκονται στον κλάδο έχουν διαφορετικές πολιτικές στην παροχή υπηρεσιών.

Η τελευταία απόφαση της Exit έχει τύχει επικρίσεων από τον Ελβετικό Ιατρικό Σύλλογο, καθώς οι γιατροί φοβούνται ότι θα ενθαρρύνει αυτοκτονίες μεταξύ των ηλικιωμένων. «Δεν υποστηρίζουμε την αλλαγή του καταστατικού της Exit. Ανησυχούμε καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο απόλυτα υγιείς ηλικιωμένοι να βρεθούν υπό πίεση και να αποφασίσουν να κάνουν ευθανασία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δρ Γιουργκ Σλουπ.
Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης απαντούν ότι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να επιλέξουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αν και χωρίς προβλήματα υγείας σε τελικό στάδιο, είναι μέλη της Exit, που άσκησαν πιέσεις για τη λήψη απόφασης όσον αφορά τη νέα υπηρεσία. Ο αντιπρόεδρος της Exit, Μπέρναρντ Σούτερ επισημαίνει ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι μια μακρά και όχι απλή διαδικασία. Οι γιατροί υποβάλλουν τους ηλικιωμένους ασθενείς σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν την πνευματική τους διαύγεια, ενώ συζητούν μαζί τους ζητώντας τους να δικαιολογήσουν τα κίνητρά τους. Τα κίνητρα κάποιων εκ των υποψηφίων είναι ότι νιώθουν πως δεν έχουν πια «ενέργεια» και ότι η ζωή τους δεν είναι αξιοπρεπής.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα