Αστροναύτες στο «τηγάνι»

ΚΟΣΜΟΣΑστροναύτες στο «τηγάνι»Τρίτη, Οκτώβριος 11, 2016 - 17:39

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κοσμική ακτινοβολία είναι πιθανόν να «κάψει» τον εγκέφαλο του πληρώματος που θα συμμετέχει σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη

Οι εγκέφαλοι των αστροναυτών που θα πάνε στον Αρη κινδυνεύουν να «τηγανιστούν» από την κοσμική ακτινοβολία. Ερευνες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δείχνουν ότι τα σχέδια για ταξίδια στον «κόκκινο πλανήτη» και στα βάθη του Διαστήματος γενικότερα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Θεωρούν οι ειδικοί

ότι οι αστροναύτες θα έχουν απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, θα λαμβάνουν εσφαλμένες αποφάσεις και ίσως αντιμετωπίσουν την άνοια, ακόμα και εν ώρα αποστολής.

Αιτία του κακού φαίνεται ότι είναι τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον εγκέφαλο. «Δεδομένου ότι το ταξίδι στον Αρη θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, τα σωματίδια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους αστροναύτες» επισημαίνει ο καθηγητής Ογκολογίας και Ακτινολογίας δρ Τσαρλς Λιμόλι. «Θα παρουσιάσουν μείωση των επιδόσεών τους, έλλειψη μνήμης, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή στη λήψη αποφάσεων» εξηγεί ο Λιμόλι, προσθέτοντας ότι πολλές από τις αρνητικές συνέπειες μπορεί να συνεχιστούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Πειράματα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα «βομβαρδίζοντας» τρωκτικά σε ακτινοβολία σωματιδίων σε εργαστήριο της NASA στη Νέα Υόρκη. Ακολούθως, τα πειραματόζωα εστάλησαν στο εργαστήριο του δρ Λιμόλι, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις έπειτα από έξι μήνες. Στον εγκέφαλό τους παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στα κύτταρα. Οταν τα τρωκτικά υποβλήθηκαν σε τεστ για να εξεταστεί η ικανότητά τους να μαθαίνουν και να θυμούνται, διαπίστωσαν ότι είχαν σημαντικά προβλήματα στη συμπεριφορά τους.

Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες είναι ότι η έκθεση στην ακτινοβολία είχε επηρεάσει τον μηχανισμό «εξάλειψης του φόβου». Πρόκειται για μια διαδικασία μέσα από την οποία ο εγκέφαλος καταστέλλει δυσάρεστες ή στρεσογόνες καταστάσεις του παρελθόντος, επιτρέποντας στα άτομα να συνεχίσουν μια «φυσιολογική» ζωή. Προβλήματα στον μηχανισμό μπορεί να δημιουργήσουν συνεχές άγχος, που οδηγεί στην κατάθλιψη. Σε άλλη έρευνα, ο Λιμόλι απέδειξε ότι τα τρία χρόνια που διαρκεί το ταξίδι στον Αρη είναι αρκετά για να εμφανιστεί πρόβλημα άνοιας στους αστροναύτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα