Skodaψε στα... Πηγάδια

ΑΘΛΗΤΙΚΑSkodaψε στα... ΠηγάδιαΣάββατο, Απρίλιος 19, 2014 - 11:45


Τα τελευταία 25 χρόνια το όνομα της Skoda Ξάνθης έχει ταυτιστεί απόλυτα με τον ιδιοκτήτη της Χρήστο Πανόπουλο. Τον εισαγωγέα αυτοκινήτων που πριν από 24 χρόνια βρέθηκε στην ακριτική πόλη για κυνήγι και από προτροπή τού εκεί αντιπροσώπου της εταιρίας του (ΒΙΑΜΑΡ) έγινε ιδιοκτήτης της τοπικής ομάδας χωρίς να έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο! Στα νιάτα του ήταν άλλωστε πολίστας στον Ναυτικό Ομιλο Καλαμακίου. Κουβαλώντας το παρατσούκλι «περίεργος» από τις περίφημες

συνομιλίες του με τον άλλοτε πανίσχυρο άντρα του ποδοσφαίρου Θωμά Μητρόπουλο, ο gentleman Χρήστος Πανόπουλος έχει χτίσει τον δικό του μύθο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


Η φετινή περιπέτεια της Skoda Ξάνθης στο πρωτάθλημα και η συμμετοχή της στα μπαράζ τον έκαναν να αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις του και να σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο της αποχώρησής του. Λάθη έγιναν πολλά, αλλά δεν έχει αποποιηθεί ποτέ τις ευθύνες του. Δρώντας αυτόνομα, χωρίς πράγματι να ανήκει στο άρμα κανενός, είδε την Ξάνθη από τα ευρωπαϊκά σαλόνια του περασμένου καλοκαιριού να «ψυχορραγεί» και να είναι υποψήφια για υποβιβασμό.


Οταν όμως οι προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα (είναι το αγαπημένο του... σπορ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να έχει αλλάξει πάνω από 40) και τους ανακυκλώνει, όταν πουλάει κάθε καλό του παίκτη και δεν διατηρεί ένα βασικό κορμό, η συνταγή αμέσως χαλάει. Επιπλέον, όταν κάθε φορά «ξεφωνίζεις» τους διαιτητές, είναι επόμενο κάποιες φορές το σύστημα να στρέφεται εις βάρος σου. Ολα αυτά «πλήρωσε» ο Πανόπουλος και η Ξάνθη παίζει την παραμονή της στα μπαράζ...


Αν ανατρέξει πάντως κάποιος στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι και άλλες φορές σκέφτηκε να παρατήσει το δημιούργημά του. Τα ίδια έλεγε το 2003, τα ίδια το 2010, τα ίδια λέει και τώρα. Η φθορά του χρόνου προφανώς κάποιες φορές τον λυγίζει, αλλά στο τέλος επικρατεί η αγάπη του για την Ξάνθη. Εξάλλου μετέτρεψε την Ξάνθη σε μία από τις πιο οργανωμένες ομάδες της χώρας μας. Με ιδιόκτητο γήπεδο (Πηγάδια) αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν μεγάλα ευρωπαϊκά clubs.


Το 2003 μάλιστα το προπονητικό κέντρο (για τα εγκαίνια του ο Πανόπουλος έφερε τον Πελέ πληρώνοντάς τον αδρά) κάηκε ολοσχερώς, αλλά το έφτιαξε ξανά σε χρόνο ρεκόρ. Οραματιστής και ασυμβίβαστος, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας και τη διάλυση της ΕΠΑΕ, αλλά μόλις είδε ότι δεν μπορούσε να πάει με το ρεύμα, αποχώρησε. Οσο για τους παίκτες που έχει «βγάλει» η Ξάνθη επί ημερών του και πουλήθηκαν στις μεγάλες ομάδες; Ζήκος, Μαλαδένης, Κωστένογλου, Βενετίδης, Πατσατζόγλου, Αντζας, Τοροσίδης, Ουζουνίδης, Γιαννίτσκο, Μπάλλας, Μπούτσεκ, Καραγεωργίου, Βλαχοδήμος, Λοντίγκιν, Μάνταλος και Ρίκκα έφεραν πολλά χρήματα στα ταμεία της ακριτικής ομάδας, αν και ο ίδιος ο Πανόπουλος υπολογίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει βάλει από την τσέπη του περισσότερα από 15.000.000 ευρώ.


Του αρέσει το κυνήγι, αλλά και το ψάρεμα. Στην Αλεξανδρούπολη έχει στήσει τη δική του φάρμα και από εκεί εξορμά στα γύρω βουνά, ενώ τα καλοκαίρια παίρνει το σκάφος του και αγκυροβολεί στη Λήμνο. Κρατάει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Αρης Πιαλόγλου, ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο πρώην διεθνής άσος του ΠΑΟ Κώστας Κωνσταντινίδης, που εργάζεται στην εταιρία του, είναι τα έμπιστά του πρόσωπα στο ποδόσφαιρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πανόπουλος ενεπλάκη σε ένα τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία οδό (με δύο νεκρούς) και όσοι τον ζουν από κοντά διαπιστώνουν ότι δεν το έχει ξεπεράσει ακόμη.


Ατάκες με το... γάντι


Ο Πανόπουλος είναι άνθρωπος με χιούμορ και -προπαντός- ευρηματικός. Ταυτόχρονα αδικεί και τον εαυτό του, γιατί στον βωμό μιας ατάκας ή μιας ανακοίνωσης λησμονιέται η προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις ανακοινώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια των αγώνων τις γράφει εκείνος και δίνει εντολή να «ανέβουν» στο επίσημο site της Skoda. Οι περισσότερες είναι χιουμοριστικές, αλλά σφάζουν και με το γάντι εκείνον που έχουν αποδέκτη. Ιδού μερικές:


- Σχολιάζοντας τη διαιτησία του Κύρκου σε ματς Κυπέλλου Ξάνθη - Πανσερραϊκός έγραψε: «Η σιωπή των αμνών».
- Στο ματς Λεβαδειακός - Ξάνθη 1-4 (3 Μαρτίου 2013) έβγαλε επτά σύντομες ανακοινώσεις με αποδέκτη το διαιτητή Αμπάρκιολη. Η καλύτερη; «Αμπάρκιολη, συγγνώμη, το σκορ είναι 0-2».
- Στις 11 Νοεμβρίου του 2013 έγραψε ανακοίνωση στα αγγλικά (!) για γκολ του Σολτάνι στην Τρίπολη, που δεν μέτρησε. Στο τέλος έγραψε: «Οι τυφλοί είδαν και οι μουγκοί μίλησαν».
- Σε αγώνα με τον Πανιώνιο (0-0) χρησιμοποίησε την αριθμητική για να αναφερθεί στους βαθμούς που έχασε η ομάδα του από τη διαιτησία: «2+2=4+;=».
- Το 2008 είχε πει για τον Λαμπριάκο, παίκτη της ομάδας του: «Καπνίζει Marlboro κόκκινο, που είναι βαρύ, γι' αυτό και του βγαίνει η ψυχή στο λαχάνιασμα».
- Το καλοκαίρι του 2012 απαντώντας στη μεταγραφολογία ανακοίνωσε: «Επειδή η Skoda δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή Πίου, υπέγραψε τελικά με τον αδελφό του».
- Για το μπάχαλο με τις αδειοδοτήσεις (καλοκαίρι του 2013) έγραψε: «Πωλούνται ή ενοικιάζονται αδειοδοτήσεις για ψάρεμα, κυνήγι σε επιλεγμένα περίπτερα. Πληροφορίες: Run Tan Plan». Και να 'ταν μόνο αυτά...


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα