Μαθήματα ομορφιάς με pin up!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜαθήματα ομορφιάς με pin up!Σάββατο, Απρίλιος 19, 2014 - 11:45

Τα μυστικά ομορφιάς της μοναδικής Μπέτι Γκρέιμπλ, της «καυτής» Ρίτα Χέιγουορθ και των all time classic μοντέλων που φιγούραραν με διάχυτη θηλυκότητα και περίσσιο σκέρτσο για τους πίνακες του αξεπέραστου pin up καλλιτέχνη Τζιλ Ελβγκρεν είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο 1ο Pin Up Workshop, το οποίο πραγματοποιήθηκε

πρώτη φορά στη χώρα μας.


Το πλακόστρωτο δρομάκι της οδού Βρυσακίου στην Πλάκα έμοιαζε να είναι βγαλμένο από σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας με θέμα τις δεκαετίες του '40 και του '50 και πρωταγωνίστριες δεκάδες νεαρές κοπέλες, με κοινό χαρακτηριστικό το αυθεντικό βιντάζ στιλ των pin up girls που στα μέσα του περασμένου αιώνα δημιούργησαν τη δική τους τάση στη μόδα, η οποία εξακολουθεί να εμπνέει, αλλά και να κυριαρχεί στα editorial μόδας όλου του κόσμου ακόμη και σήμερα. Φανταχτερά φουρό, ολόσωμες τζιν φόρμες, πολύχρωμοι ιβίσκοι στα μαλλιά και λαμπερά χαμόγελα έδιναν από νωρίς το στίγμα γι' αυτό που θα ακολουθούσε.


Υπό τις χρήσιμες οδηγίες και την υποδειγματική καθοδήγηση της Miss Dazzlin' Gal από την Αθήνα και της Miss Boogie Bop Anna από τη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσαν το σεμινάριο, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν, αλλά και να εφαρμόσουν επιτόπου μυστικά κοσμετολογίας περασμένων δεκαετιών, που πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάθε φορά που επιθυμούν να αποκτήσουν την ακαταμάχητη εικόνα των pin up girls!


Μία από τα βασικές συνεδρίες του σεμιναρίου ήταν αναμφισβήτητα αυτή που αφορούσε τους τρεις διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας των περίφημων Victory Rolls, του πιο δημοφιλούς και διαδεδομένου γυναικείου χτενίσματος της δεκαετίας του '40, που εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στα σύγχρονα hairstyles. Τα Victory Rolls εμφανίστηκαν πρώτη φορά τη δεκαετία του '40 και συγκεκριμένα την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Αμερικανίδες, μη έχοντας τα απαραίτητα αξεσουάρ αλλά ούτε χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδέψουν για τον καλλωπισμό τους, αναγκάστηκαν να γίνουν δημιουργικές και να πειραματιστούν με ό,τι είχαν εύκαιρο. Ετσι γεννήθηκαν τα περίφημα Victory Rolls που, σύμφωνα με τον θρύλο που τα ακολουθεί, ήταν εμπνευσμένα από το κυκλικό σχήμα των... καυσαερίων που άφηναν πίσω τους τα πολεμικά αεροσκάφη και αποτελούσε ένδειξη επιτυχούς αποστολής στις πολεμικές αποστολές.


Εκτός από τα Victory Rolls, κατά τη διάρκεια του 1ου Pin Up Workshop οι συμμετέχουσες έμαθαν τα πάντα για το Basic Curling - Setting and brushing out, μυστικά για το κατάλληλο μακιγιάζ αλλά και χρήσιμα τιπ και κόλπα για την τέλεια γραμμή eyeliner και τα πιο glamorous κόκκινα χείλη, ενώ στο τέλος της ημέρας παρέλαβαν και μια προσωπική βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.


Πορτρέτα με fifties κουλτούρα


Θεωρείται ο «πατέρας της pin up art» και αποτελεί τον σπουδαιότερο αλλά και διασημότερο pin up artist παγκοσμίως. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζιλ Ελβγκρεν από τα μέσα της δεκαετίας του '30 μέχρι και το 1973 δημιούργησε περισσότερα από 500 έργα με βασικό θέμα τα pin up girls που ακόμη και σήμερα θεωρούνται τα κορυφαία στο είδος τους.


Οι αξεπέραστες δημιουργίες του Gil Elvgren αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και βασική επιρροή για χιλιάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αφού ουσιαστικά ήταν ο πρώτος που πειραματίστηκε πάνω στη σύνθεση, το χρώμα και την τεχνική της pin up art διαμορφώνοντας το δικό του, προσωπικό στιλ που στιγμάτισε την ποπ κουλτούρα.


Η εμφάνιση και μετέπειτα έκρηξη της pin up art στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα δίχασε την κοινή γνώμη, ακόμη και τις γυναίκες, με τους υποστηρικτές να υποστηρίζουν πως τα έργα απελευθέρωναν τη γυναικεία εικόνα και ομορφιά, και τους «αντιρρησίες» να κάνουν λόγο για προσβολή της γυναικείας αξιοπρέπειας.


Μερικά από τα πιο διάσημα pin up girls όλων των εποχών ήταν η Μέριλιν Μονρόε, η Μπέτι Πέιτζ και η Ρίτα Χέιγουορθ, ενώ δύο από τα πιο γνωστά σύγχρονα pin ups είναι η Ντίτα Φον Τιζ και η Μπέρνι Ντέξτερ.


Λίγα λεπτά μετά το τέλος του σεμιναρίου οι «μεταμορφωμένες» συμμετέχουσες, που πλέον θύμιζαν pin up girls της δεκαετίας του '50, ολοκλήρωσαν το vintage look τους φορώντας retro, sur mesure δημιουργίες με την υπογραφή της Βιβέτας Στρατηγού. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν συζητώντας όλα όσα διδάχτηκαν και δοκιμάζοντας τα εκπληκτικά cape cakes της Pasta Flora. Αμέσως μετά και αφού «φόρεσαν» το λαμπερό τους χαμόγελο, τα pin up girls φωτογραφήθηκαν από την ταλαντούχα Kiara Roubs και απέκτησαν τη δική τους vintage inspired Pin Up φωτογραφία. Εμφανώς ικανοποιημένες από το τελικό αποτέλεσμα, οι δύο διοργανώτριες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2ο Pin Up Workshop, το οποίο -σύμφωνα με τις ίδιες- θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, με ακόμη περισσότερες εκπλήξεις και ακόρεστη διάθεση για επιστροφή στο παρελθόν!


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ – Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα