Nανορομπότ χτυπούν όγκους

ΥΓΕΙΑNανορομπότ χτυπούν όγκουςΤετάρτη, Φεβρουάριος 14, 2018 - 18:42

❱❱ Εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα και μετα φέρουνστοχευμένα φάρμακα

Mε νανορομπότ φτιαγμένα από γενετικό υλικό, ικανά να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα μεταφέροντάς τους στοχευμένα φαρμακευτικές ουσίες, επιστήμονες από το Arizona State University φιλοδοξούν ότι θα αλλάξουν άρδην το τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι πρώτες δοκιμές των νανορομπότ, που έχουν μέγεθος χίλιες φορές μικρότερο από αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας, σε

ποντίκια έδωσαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα φτιαγμένα από DNA νανορομπότ (που ονομάστηκαν ρομπότ όχι γιατί είναι προϊόντα τεχνολογίας, αλλά λόγω της ικανότητάς τους να προγραμματίζονται και να εκτελούν πολύ συγκεκριμένες εργασίες) «προγραμματίστηκαν» ώστε να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να μεταφέρουν σε αυτά ένα ένζυμο που προκαλεί θρόμβο (τη θρομβίνη).

Stop στην τροφοδοσία

Με τη βοήθεια της θρομβίνης οι επιστήμονες έκοψαν την τροφοδοσία των καρκινικών κυττάρων με αίμα, οδηγώντας τα σε κυτταρικό θάνατο. Στην ουσία δημιούργησαν ένα... έμφραγμα στον όγκο, ο οποίος άρχισε να δείχνει σημάδια απόπτωσης μόλις 24 ώρες από την έγχυση των νανορομπότ. Κλειδί της επιτυχίας της συγκεκριμένης θεραπείας υπήρξε το ότι η θρομβίνη ενεργοποιείτο μόνο μόλις βρισκόταν εντός των φλεβών του όγκου!

Μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, οι ερευνητές παρατήρησαν με έκπληξη ότι οι όγκοι των ποντικών με μελάνωμα συρρικνώθηκαν, οι μεταστάσεις μειώθηκαν και το προσδόκιμο επιβίωσης των πειραματόζωων διπλασιάστηκε. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε κυτταρικό μοντέλο καρκίνου του πνεύμονα, καθώς οι όγκοι συρρικνώθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Καθώς η μελέτη απέδειξε όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια της μεθόδου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούν ενώπιον μιας πραγματικής επανάστασης στη θεραπεία του καρκίνου.
«Αναπτύξαμε το πρώτο εντελώς αυτόνομο ρομποτικό σύστημα από DNA, που θα μας επιτρέψει έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό φαρμάκων και στοχευμένων ογκολογικών θεραπειών» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Hao Yan, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δυνατότητες εφαρμογής στα περισσότερα είδη καρκίνου.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα