Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στην κυπριακή οικονομία

15:21 15/7/2013 - Πηγή: TNSite
Στα ανοιχτά ζητήματα της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα στις απαντήσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και προέδρου του Ευρωπαϊκού Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αναφέρεται το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe.

όπως αναφέριε το ΑΜΠΕ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες «το ΔΝΤ

χαιρετίζει την αποφασιστικότητα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, να συνεχίσει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» το Agence Europe σημειώνει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει στείλει απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προς την τρόικα τον Ιούνιο.

Με την επιστολή αυτή, ο Ν. Αναστασιάδης προέτρεπε τους δανειστές της Κύπρου να βρουν μια λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του στην τρόικα θα ταξιδέψουν στην Κύπρο την 17η Ιουλίου, σε διερευνητική αποστολή δύο εβδομάδων. Η τρόικα αναμένεται να εξετάσει στο πλαίσιο της επίσκεψής της την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που διενεργεί η εταιρεία KPMG, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται περίπου στις 20 Ιουλίου, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το Agence Europe αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ , απάντησε και αυτός στην επιστολή Αναστασιάδη και σημειώνει πως έφερε το θέμα στο τραπέζι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ ανέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την εξέταση πιθανών ευέλικτων λύσεων στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης του νησιού.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει στην Κύπρο από το 2011, βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής συμφωνίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη προς υπογραφή και επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι ο Ν. Αναστασιάδης είχε προσπαθήσει –ανεπιτυχώς– να έρθει σε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο την 15η Μαρτίου, το βράδυ κατά το οποίο το Eurogroup αποφάσισε την επιβολή κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα