Τρέιλερ: Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στην Ιστορία

02:29 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Μετά το «We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks», το ντοκιμαντέρ του οσκαρικού Άλεξ Γκίμπνεϊ που αφηγήθηκε στο Σάντανς την ιστορία της μεγαλύτερης διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην Ιστορία, μυθοπλαστική εκδοχή του Mr Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον ομώνυμο ρόλο και τον Μπιλ Κόντον στη σκηνοθετική καρέκλα έρχεται να μας θυμίσει την παρουσία της με ένα τρέιλερ.

Το «The Fifth Estate» απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Ασάνζ πριν ακόμα

κυκλοφορήσει και παρόλο που βασίζεται σε δυο βιογραφίες που κυκλοφόρησαν γι’ αυτό μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο φυγάς αγωνιά για το περιεχόμενο μιας ταινίας που μπορεί να καθορίσει την εικόνα του στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου. Ο Ασάνζ έγινε πρωτοσέλιδο μετά από τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του για τα βαθιά κρυμμένα στα συρτάρια των υπηρεσιών ασφαλείας μυστικά των κυβερνήσεων, των ισχυρών ηγετών του πλανήτη και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που κινούν τα νήματα στο θέατρο της πολιτικής.

Η ιστορία του δίχασε την κοινή γνώμη, καθώς ο Τύπος τον παρουσίαζε άλλοτε ως νούμερο ένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των διεθνών θεσμών κι άλλοτε ως ήρωα που τόλμησε να τα βάλει με το «σύστημα» και να αποκαλύψει στον κόσμο τη διαφθορά και την αδιαφάνεια που κυριαρχεί στα υψηλά κέντρα εξουσίας.

Η ταινία θα κληθεί να αναμετρηθεί με αυτό το δίπολο και το πρώτο τρέιλερ μοιάζει να ενδιαφέρεται να αγγίξει και τις δυο αυτές πλευρές, παρουσιάζοντας μικρές στιγμές ενός Ασάνζ που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εικόνα του τολμηρού ιδεολόγου, αλλά και του αλαζόνικού «ρυθμιστή» που ξέρει ότι κρατάει στα χέρια του μια απασφαλισμένη βόμβα και το απολαμβάνει.

Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να καταλάβουμε πού το πάει το «Fifth Estate», αλλά αυτές οι πρώτες εικόνες δίνουν το στίγμα ενός σκοτεινού πολιτικού θρίλερ, με παιχνίδια κατασκόπων, δράση, συνωμοσίες, αλλά και τροφή για σκέψη μπροστά σε ηθικά διλήμματα που επανήλθαν στο προσκήνιο με μια άλλη υπόθεση διαρροής, αυτήν του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η ιστορία του WikiLeaks είναι μια καθηλωτική, πολυεπίπεδη ιστορία για τη διαφάνεια στην εποχή της πληροφορίας και τη διαρκή όσο και απατηλή αναζήτησή μας για την αλήθεια, που καμιά φορά μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμη. Ελπίζουμε η ταινία να μην παραμείνει στην επιφάνεια των γεγονότων και -ακόμα κι αν δεν μπορεί να απαντήσει σε ανοιχτά ερωτήματα- τουλάχιστον να επενδύσει την πλοκή της με μια τέτοια διάσταση.

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα