Έφυγε η Αϊλίν Μπρέναν

01:57 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Η Αϊλίν Μπρέναν, η σπουδαία ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ, που έγινε γνωστή στο κινηματογραφικό κοινό με το ρόλο της σκληρής αξιωματικού του αμερικανικού στρατού στην ταινία «Private Benjamin» στο πλευρό της Γκόλντι Χόουν, άφησε την τελευταία της πνοή ηλικία 80 ετών την Κυριακή στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.

Η Μπρέναν, η οποία έπασχε από καρκίνο, ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο και είχε πάρει τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στο Μπρόντγουεϊ, στην κομεντί – μιούζικαλ «Little Mary Sunshine»,

για το οποίο μάλιστα απέσπασε το 1960 το βραβείο Ομπι για την καλύτερη γυναικεία θεατρική ερμηνεία, αποσπώντας διθυραμβική κριτική από τους New York Times για τις φωνητικές της ικανότητες, αλλά και τη σκηνική της παρουσία.

Στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο η Μπρέναν καθιερώθηκε σε ρόλους μεγαλύτερης και συνήθως δύστροπης γυναίκας. Ο ρόλος της ως λοχαγού Ντορίν Λιούις στο «Private Benjamin» το 1980 της έδωσε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Μπορεί να μην απέσπασε το χρυσό αγαλματάκι, αλλά κέρδισε τελικά το Έμμυ για τον ίδιο ρόλο, όταν η ταινία διασκευάστηκε για τη μικρή οθόνη.

Η Αϊλίν Μπρέναν πάντως είχε κάνει και μια εμφάνιση στο εξαιρετικό «The Last Picture Show» (1971)του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, αλλά και στο «Κεντρί» (1973) με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Πολ Νιούμαν, πολύ πριν γίνει διάσημη μέσα από τις κωμωδίες της δεκαετίας του ’80, όπως το «Clue» και «Οι Νέες Περιπέτειες της Πίπης Φακιδομύτης».

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα