«Ένα Καλοκαίρι» από το σύμπαν του Μαρκ Τουέιν

02:29 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Αν τα νοσταλγικά φαντάσματα του Τομ Σόγιερ και του Χάκλμπερι Φιν φαίνεται να πραγματοποιούν σύντομες επισκέψεις στις πανέμορφα φωτογραφημένες εικόνες της νέας ταινίας του Νίκολς, αυτό συμβαίνει επειδή ο σκηνοθέτης διαλέγει να περιπλανηθεί με αυτήν στα ίδια λογοτεχνικά μονοπάτια που παλιότερα είχε βαδίσει με τα βιβλία του ο Μαρκ Τουέιν.

Οι σχεδόν εξωπραγματικές γεωγραφίες του αμερικανικού Νότου, οι ανθρώπινες κοινότητες που συγκεντρώνονται γύρω από τις όχθες των ποταμών και παντρεύουν τις ζωές

τους με τις απρόβλεπτες διαθέσεις της φύσης, τα αξέχαστα καλοκαίρια της νιότης, μονίμως καταχωρημένα στη μνήμη μέσα στη μέθη και την κάψα τους, η εφηβεία ως μια αξέχαστη εποχή ανακαλύψεων και πρωτόγνωρων βιωμάτων, η σημασία και η ισχύς της φιλίας είχαν προηγουμένως περάσει από τις σελίδες του συγγραφέα προτού τρυπώσουν στα πυρετικά πλάνα του φιλμ.

Για τον 35χρονο Τζεφ Νίκολς, ωστόσο, η καινούργια ταινία του οποίου έχει τον αέρα και τη νοοτροπία του κλασικού χολιγουντιανού σινεμά, οι ποτισμένες στην υγρασία και πνιγμένες στη βλάστηση τοποθεσίες στο δέλτα του Μισισιπή χρησιμεύουν ως ένα σχεδόν μυθικό σκηνικό μέσα στο οποίο ο σκηνοθέτης τοποθετεί ένα μοντέρνο παραμύθι.

Καθώς δυο αγόρια, που προέρχονται από μη προνομιούχες κοινωνικά οικογένειες, γίνονται φίλοι με ένα μυστηριώδη άντρα, ο οποίος έχει απομονωθεί σε ένα ακατοίκητο νησάκι, θέλοντας να βρει εκεί καταφύγιο από την αστυνομία που τον καταδιώκει ως βασικό υπαίτιο ενός εγκλήματος πάθους, ο Νίκολς καθοδηγεί σεναριακά και σκηνοθετικά μια αρχετυπική ιστορία ενηλικίωσης, στην οποία το τέλος της αθωότητας συλλαμβάνεται μέσα από παιδικά μάτια.

Μακριά από το σκοτεινό και ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπαν που ο σκηνοθέτης είχε ξεδιπλώσει στο «Καταφύγιο» – το εξαιρετικό προηγούμενο φιλμ του, το μελαγχολικό «Mud» δεν κρύβει πόσο ελκύεται από τα θρυλικά παιδικά αναγνώσματα της Αμερικανικής μυθιστοριογραφίας ή πόσο η ρομαντική καρδιά στο εσωτερικό του χτυπά δυνατά για τους τρυφερούς του ήρωες και για την επιμονή τους να υψώνουν βολικές και ακαταμάχητες ψευδαισθήσεις απέναντι σε ένα σκληρό κόσμο.

Με μια θαυμάσια πρωταγωνιστική παρουσία από τον μικρό Τάι Σέρινταν (που πρωτοείδαμε στο «Δέντρο της Ζωής»), μια μεστή ερμηνευτική στροφή καριέρας από τον Μάθιου Μακόναχι και μια στιβαρή σκηνοθεσία, η οποία δείχνει απολύτως συνεπαρμένη από το φυσικό σκηνικό που αποτυπώνει στο φακό της, η ταινία επιφυλάσσει, εκτός των υπολοίπων αρετών της, και μια γλυκύτητα που σπάνια συναντάμε πλέον στη μεγάλη οθόνη.

Αφήνεται, εντούτοις, να προδοθεί στο τελευταίο της μέρος από ένα ξεκάθαρα συμβιβαστικό φινάλε, το οποίο προτιμά να ανταλλάξει το λογικό αίτημα της πλοκής για μια γνήσια δραματική κατάληξη με ένα καθησυχαστικό χάπι εντ. Η επιλογή μοιάζει με απότομο ξύπνημα από ένα όμορφο όνειρο.

Λουκά Κατσίκα

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα