Συνέντευξη-διάγγελμα Ολάντ για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

17:00 16/5/2013 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει όλο και περισσότερο, αναμένεται εντός ολίγου να προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα περί επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εν μέσω μιας οικονομικής κατάστασης που μοιάζει όλο και πιο δυσμενής, σε μια συνέντευξή του προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, την οποία διαπιστεύτηκαν για να παρακολουθήσουν περίπου 400 ξένοι δημοσιογράφοι.

Η παρέμβαση αυτή του Γάλλου προέδρου αναμένεται την επομένη μιας «μαύρης ημέρας» για τη γαλλική οικονομία, καθώς χθες επιβεβαιώθηκε

ότι εισήλθε επίσημα σε ύφεση, δηλαδή τα δύο τελευταία συναπτά τρίμηνα το ΑΕΠ της υποχώρησε, την ώρα μάλιστα που η αγοραστική δύναμη των γαλλικών νοικοκυριών υπέστη μείωση-ρεκόρ (-0,9%) το 2012. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες απαιτούν σαφείς δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την παράταση δύο χρόνων που παραχωρήθηκε στη Γαλλία ώστε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, επικρατεί μια όλο και πιο μεγάλη κακοφωνία σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών διαμαρτύρεται έντονα. Με την δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση (-78%), ο Ολάντ είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει.

Η συνέντευξη θεωρείται μια ευκαιρία για τον Γάλλο πρόεδρο να εξαγγείλει μια «δεύτερη φάση» της διακυβέρνησης της χώρας.

Η ουσία όσων θα πει ο Ολάντ, αλλά και ο τρόπος, το περιεχόμενο και η μορφή, αναμένεται να απασχολήσουν τους αναλυτές.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του, ο Φρανσουά Ολάντ δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από την εικόνα του μαλακού ως μαλθακού πολιτικού, που στερείται αυστηρότητας αλλά και αποφασιστικότητας. Η παρένθεση της επέμβασης στο Μαλί, για την οποία του αναγνωρίστηκε ότι επέδειξε αποφασιστικότητα, δεν κράτησε.

Ο πρόεδρος αναμένεται να αποπειραθεί να πείσει τους Γάλλους ότι κρατά γερά το πηδάλιο ενώ το «καράβι» αντιμετωπίζει τη θύελλα της ύφεσης και ότι ξέρει πού πηγαίνει.

Οικονομικοί αναλυτές, που συχνά επικρίνουν τις συχνά αισιόδοξες δηλώσεις του Ολάντ για την ανάπτυξη, το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανεργία, απαιτούν από τον πρόεδρο «ειλικρίνεια»: ενδιαφέρονται να μάθουν ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει, πώς τις ιεραρχεί, με ποιο ρυθμό θα προχωρήσει, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους πολίτες, ποιος είναι ο τελικός προορισμός.

Χρειάζεται ένα «σοκ μεταρρυθμίσεων» υποστηρίζει ο Ζακ Αταλί, πρόεδρος του οργανισμού PlaNet Finances για την ανάπτυξη και τη διεθνή αλληλεγγύη και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν.

Η συνέντευξη αυτή σημειώνεται ενώ την 29η Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τις συστάσεις που ετοιμάζει για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Φρανσουά Ολάντ μπόρεσε να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των συστάσεων προς την Γαλλία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Μπαρόζο, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας αποτελεί προτεραιότητα, με τις μεταρρυθμίσεις που συνεπάγεται στον επιχειρησιακό αλλά και τον εργασιακό τομέα.

Η μείωση των κρατικών δαπανών αποτελεί μια πολύ δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις στελεχών του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και των άλλων αριστερών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι επίσης ένα δυνητικά εκρηκτικό θέμα, θα πρέπει όμως να δρομολογηθεί.

Οι Βρυξέλλες ζητούν να προχωρήσει η Γαλλία ακόμα πιο πέρα με το «άνοιγμα» πολλών επαγγελμάτων που θεωρούνται κλειστά - όπως αυτό των οδηγών ταξί - ή ακόμα τους πολύ σημαντικούς αγορών της ενέργειας και των σιδηροδρόμων.

Στις επιταγές των Βρυξελλών για τους ρυθμούς και τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσει η Γαλλία, διαφαίνεται μια μικρή τάση αντίστασης στον γαλλικό Τύπο, που πάντως αναγνωρίζει την «αναγκαιότητα» των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός τίτλος σχολίου της εφημερίδας Μοντ: «Η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, με το δικό της τρόπο, αλλά πρέπει όμως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα