Formula 1: Η Χόντα επιστρέφει το 2015 με τη ΜακΛάρεν

16:58 16/5/2013 - Πηγή: TNSite

Η Χόντα θα επιστρέψει στη Φόρμουλα Ένα το 2015 και θα παρέχει κινητήρες στη ΜακΛάρεν, αντικαθιστώντας τη Μερτσέντες, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Επίσης, μια από τις πηγές πρόσθεσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Χόντα, Τακανόμπου Ίτο, αναμένεται να κάνει -το νωρίτερο αύριο- επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων

αποχώρησε από τη Φόρμουλα Ένα το 2008, παραδίδοντας την ομάδα της στον -τότε γενικό διευθυντή- Ρος Μπρον, που πανηγύρισε την επόμενη χρονιά την κατάκτηση των τίτλων σε οδηγούς και κατασκευαστές με την Brawn GP, που χρησιμοποιούσε κινητήρες Μερτσέντες.

Μια πηγή δήλωσε ότι η Χόντα ελπίζει πως οι νέοι κανονισμοί της Φόρμουλα Ένα για τους κινητήρες, που τίθενται σε ισχύ από το 2014, θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της τεχνολογίας για τα μαζικής παραγωγής αυτοκίνητα δρόμου της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νέα σεζόν οι ομάδες της Φόρμουλα Ένα θα χρησιμοποιούν κινητήρες 1.6 λίτρου με τούρμπο και συστήματα ανάκτησης ενέργειας.

Τα νέα για την επιστροφή της Χόντα στη Φόρμουλα Ένα «κυκλοφόρησαν» νωρίτερα σήμερα στα ιαπωνικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας να δηλώσει: «Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή». Η ΜακΛάρεν έχει δεσμευθεί για τη χρήση κινητήρων της Μερτσέντες την επόμενη χρονιά, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για μετά το 2014, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα.

Ενδεχόμενη επανένωση της ΜακΛάρεν με τη Χόντα θα αναβιώσει μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες στη Φόρμουλα Ένα, ως προς τις νίκες και τα πρωταθλήματα οδηγών. Η Χόντα δεν είχε μεγάλη επιτυχία με τη δική της ομάδα, αλλά, με τους κινητήρες που παρείχε στη ΜακΛάρεν, εδωσε τη δυνατότητα στη βρετανική ομάδα να «σαρώσει» τα πρωταθλήματα με τους Αϊρτον Σένα και Αλέν Προστ το διάστημα 1988-1992. Μάλιστα, η συνεργασία τους το 1998 ήταν η πιο... επιβλητική στην ιστορία της Φόρμουλα Ένα, αφού ο αείμνηστος Βραζιλιάνος και ο Γάλλος πανηγύρισαν 15 νίκες σε 16 αγώνες.

Επίσης, οι πηγές δήλωσαν ακόμη ότι η Χόντα ελπίζει πως η επιστροφή της στη Φόρμουλα Ένα θα βοηθήσει στη βελτίωση των πωλήσεων οχημάτων, ειδικά σε Ιαπωνία, Ασία και Ευρώπη, όπου είναι δημοφιλές το πρωτάθλημα. Οι δύο πηγές αρνήθηκαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν για το θέμα.

Η Χόντα έκανε ντεμπούτο στη Φόρμουλα Ένα στο γερμανικό γκραν πρι του 1964, που έλαβε χώρα στο Νίρμπουργκρινγκ. Η πρώτη νίκη σε αγώνα για την ιαπωνική εταιρεία ήρθε ένα χρόνο αργότερα (1965) στο γκραν πρι του Μεξικού, ενώ στη συνέχεια η ομάδα αποσύρθηκε μετά τη σεζόν του 1968. Επέστρεψε στη Φόρμουλα Ένα ως παροχέας κινητήρων το 1983 και αποχώρησε εκ νέου το 1992. Το 2000 η Χόντα επέστρεψε με την BAR, που έγινε η ομάδα της Χόντα το 2006. Η μόνη επιτυχία της σε αυτή την περίοδο ήταν η νίκη του Τζένσον Μπάτον στην Ουγγαρία το 2006.

Keywords
Τυχαία Θέματα