Ουρές για την πτήση στον Άρη το 2018

15:36 22/4/2013 - Πηγή: TNSite

Φωτογραφία: «Η Φωνή της Ρωσίας»

Ο αριθμός όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν σε επανδρωμένη πτήση στον Άρη ήδη έχει εκτιναχθεί, υποστηρίζουν οι διοργανωτές αυτής της αποστολής με επικεφαλής τον πρώτο διαστημικό τουρίστα Ντένις Τίτο. Η κατάθεση των αιτήσεων από τους υποψηφίους θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

Η αποστολή θα είναι μια περιστροφική πτήση γύρω από τον Άρη, με εκκίνηση από τη Γη στις 5 Ιανουαρίου του 2018. Η επιλογή αυτή προσδιορίστηκε από την αμοιβαίως ευνοϊκή θέση του Άρη και της Γης. Μετά από 501 ημέρες

οι δύο επιβάτες, κατά πάσα πιθανότητα ένα συζυγικό ζευγάρι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γη. Ο Ντένις Τίτο διαβεβαιώνει ότι δεν θα στείλει ανθρώπους στο Διάστημα, πριν πειστεί για την πλήρη ασφάλεια της αποστολής.

Ειδικά αυτό το ζήτημα προκαλεί αμφιβολίες στους εμπειρογνώμονες. Κατά πρώτον, η πτήση εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί με ένα τροποποιημένο διαστημόπλοιο Dragon, που έχει όμως κατασκευαστεί μόνο στην μεταγωγική του εκδοχή, και για την μετατροπή του θα απαιτηθούν πολλά χρόνια. Επιπλέον πολλοί ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία της προτεινόμενης προστασίας του πληρώματος από την ακτινοβολία: ένα στρώμα του νερού και ανθρώπινων αποβλήτων πάχους 40 εκατ. Τέλος δεν έχει ελεγχθεί η τροχιά: κατά μήκος της προτεινόμενης καμπύλης δεν έχουν ακόμη πετάξει ούτε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το διαστημόπλοιο είναι κατά την επιστροφή του, κοντά στη Γη θα πρέπει να μειώσει τη γιγάντια ταχύτητα των 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον, εάν το σκάφος εισέλθει στην ατμόσφαιρα υπό μία ελαφρώς μεγαλύτερη γωνία, τότε θα καεί ως μετεωρίτης. Θα είναι σε θέση ένα πλήρωμα μη επαγγελματιών να κάνει ελιγμούς ακριβείας;

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, αλλά και οι επιθυμούντες να πετάξουν πολλοί. Τις σκέψεις του σχετικά με τα κίνητρά τους περιγράφει ο ειδικός ψυχοθεραπευτής Βλαντίμιρ Μαλίγκιν:

Κινεί αυτούς τους ανθρώπους και ο τυχοδιωκτισμός και η επιθυμία να δοξαστούν και η επιθυμία να κερδίσουν χρήματα. Μια απλή αναλογία: οι κατακτητές της Αμερικής ήταν στην πλειονότητά τους τυχοδιώκτες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και από γενετική άποψη διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους. Ειδικότερα ως προς το γονιδίωμα, που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, διότι η πλήξη γι’ αυτούς ισοδυναμεί με θάνατο.

Μεταξύ των υποψηφίων προφανώς θα υπάρχουν λάτρεις των ακραίων και επικίνδυνων για τραυματισμούς αθλημάτων, καθώς και ονειροπόλοι, οι οποίοι θα θελήσουν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι, που είδαν τον Άρη από ύψος μόλις 100 μιλίων, θεωρεί ο επικεφαλής ψυχολόγος του προγράμματος Mars-500 Γιούρι Μπουμπέεφ:

Μάλλον θα είναι πρωτίστως κάτοικοι μεγάλων πόλεων, κουρασμένοι από τη μονοτονία της ζωής. Ίσως άνθρωποι που περνούν κάποια κρίση και θέλουν να ξεφύγουν από τα προβλήματα. Στο πρόγραμμα Mars-500 και άλλα πειράματα με απομόνωση, πολλοί από τους συμμετέχοντες επιθυμούσαν αυτό το χρονικό διάστημα, ενάμιση με δύο χρόνια, να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους και να επανέλθουν όταν θα έχουν επιλυθεί χωρίς αυτούς.

Τώρα το πρόγραμμα της πτήσης διέρχεται την κρίσιμη φάση του: σύντομα θα καταστεί σαφές, εάν είναι ρεαλιστικό να προετοιμαστεί η εκκίνηση την προγραμματισμένη ημερομηνία, ως την οποία απέμειναν λιγότερο από 5 χρόνια. Εάν δεν προλάβουν την προετοιμασία, τότε η επόμενη φορά, που οι πλανήτες θα σταθούν σε τέτοια ευνοϊκή θέση θα είναι μόνο το 2031.

Είναι κατανοητό ότι πολλά εξαρτώνται από τα χρήματα. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα InspirationMarsFoundation, που ιδρύθηκε για τη χρηματοδότηση της αποστολής, πρέπει να συγκεντρώσει 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος του ποσού θα διατεθεί για να πληρωθεί στους εθελοντές αμοιβή για την πτήση.

Keywords
Τυχαία Θέματα