Κύτταρα από ούρα για παραγωγή δοντιών

09:01 9/10/2013 - Πηγή: TNSite

Είναι συχνό πλέον οι επιστήμονες να προχωρούν σε πρακτικές που φαίνονται αρκετά περίεργες στον γενικό πληθυσμό, όπως είναι για παράδειγμα η χρησιμοποίηση των κοπράνων για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση στη βιολογία των βλαστοκυττάρων κατάφερε να αξιοποιήσει κύτταρα από ούρα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επιθηλιακά κύτταρα που βρήκαν στα ούρα και τα μετέτρεψαν σε δόντια.

Τόνισαν, μάλιστα, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από τον ίδιο

οργανισμό για την παραγωγή των δοντιών, γιατί, εάν τα κύτταρα προέλθουν από άλλο οργανισμό, είναι πολύ πιθανό να απορριφθούν από τον ξενιστή.

Φυσικά, δεν θα περίμενε κανείς τα ούρα του να κρυσταλλοποιηθούν ξαφνικά σε δόντια! Οι επιστήμονες εξηγούν πως σε μια πρώτη φάση τα επιθηλιακά κύτταρα μετατρέπονται στα λεγόμενα πολυδύναμα κύτταρα (Ιnduced Pluripotent Stem cells-IPS), τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικά είδη ιστών και είναι αυτά που τελικά μετατρέπονται σε δόντια.

Συνήθως, τα κύτταρα αυτά λαμβάνονται μέσω μιας βιοψίας δέρματος. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία, η οποία όμως καθίσταται δύσκολη στην περίπτωση των μικρών παιδιών που κλαίνε και κάνουν τους γονείς να διστάζουν. Οι ιατροί, λοιπόν, αναζητούν μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδο λήψης των κυττάρων αυτών από τα παιδιά και φαίνεται πως τα ούρα δίνουν μια λύση.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται πως υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι για να πάρουν τα πολυδύναμα αυτά κύτταρα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο σχηματισμός δοντιών από μια τρίχα ή από άλλο δόντι. Οι επιστήμονες, άλλωστε, έχουν ήδη καταφέρει να συνθέσουν δόντια από βλαστοκύτταρα με διαφορετικό τρόπο. Έβαλαν μαζί επιθηλιακά κύτταρα από δόντια και ούλα ενηλίκων δίπλα σε εμβρυϊκά μεσεγχυματικά κύτταρα ποντικού και η αλληλεπίδραση των δύο τύπων κυττάρων σχημάτισε ένα υβριδικό δόντι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι για την παραγωγή ενός υγιούς δοντιού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη ρίζα και στο μαλακό περιοδοντικό ιστό που περιβάλλει το δόντι στην περιοχή του αυχένα. Προσθέτουν, επίσης, πως η αξιοποίηση των ούρων για την εξαγωγή των βλαστοκυττάρων δεν είναι τόσο αηδιαστική όσο ακούγεται, από τη στιγμή που τα ούρα τις περισσότερες φορές δεν είναι βρόμικα και μολυσμένα, ενώ παράλληλα, εάν γίνει η λήψη των ούρων κατά το μέσο της ούρησης θα πρέπει φυσιολογικά να είναι στείρα. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν συναντήσει ποτέ κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα