Αφέθηκε ελεύθερος Σύρος ζωγράφος

12:48 23/8/2013 - Πηγή: TNSite
Οι συριακές αρχές άφησαν ελεύθερο, ύστερα από ένα και πλέον μήνα στη φυλακή, τον Γιούσεφ Αμπντέλκι, έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Συρίας και του αραβικού κόσμου, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το περιβάλλον του.

Ο Αμπντέλκι είχε συλληφθεί στις 18 Ιουλίου στην Ταρτούς της δυτικής Συρίας από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας μαζί με δυο στελέχη του εκτός νόμου Κόμματος Κομμουνιστικής Δράσης, τον Τουφίκ Ομράν και τον Αντνάν αλ-Ντεμπές, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι.

«Ο Γιούσεφ αποφυλακίστηκε χθες, τού μίλησα στο τηλέφωνο. Εδώ και πέντε εβδομάδες δεν είχα κανένα νέο του», δήλωσε

η σύζυγός του Χάλα αλ-Αμπντάλα, σκηνοθέτης.

Ο ηλικίας 62 ετών Αμπντέλκι είναι μέλος της Επιτροπής συντονισμού για την εθνική και δημοκρατική αλλαγή (CCCND), η οποία υποστηρίζει τις αρχές της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ, αλλά αρνείται κάθε ξένη επέμβαση στη χώρα, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η σύλληψη του Αμπντέλκι, γνωστού για τα ασπρόμαυρα έργα του, είχε προκαλέσει οργή στον καλλιτεχνικό κόσμο και τον κύκλο των διανοουμένων.

Ο Αμπντέλκι είχε συλληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, πριν εγκαταλείψει τη χώρα του για το Παρίσι όπου έζησε 25 χρόνια.

Στη Συρία επέστρεψε το 2005 και σύμφωνα με τη σύζυγό του, οι αρχές τον εμπόδισαν να φύγει στο εξωτερικό όταν άρχισε η εξέγερση ενώ όταν ζήτησε να ανανεώσει το διαβατήριό του τού το κατάσχεσαν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα