Los Angeles Times: Η Ελλάδα αναζητά χρήματα από τα νησιά της

01:50 30/5/2013 - Πηγή: TNSite

Πριν από τέσσερα χρόνια το σκάφος του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφ αλ Θάνι έπλεε στο Ιόνιο Πέλαγος όταν εντόπισε έξι μικροσκοπικά νησιά τα οποία αποφάσισε να αγοράσει.

Η αγορά ωστόσο αποδείχθηκε ένας "βασιλικός πονοκέφαλος" καθώς αντιμετώπισε μια 18μηνη "οδύσσεια ελληνικής γραφειοκρατίας', προκειμένου να αγοράσει το νησί Οξυά .

Αρχικά όπως αναφέρει η εφημερίδα, έπρεπε να εξασφαλίσει 32 άδειες από πέντε υπουργεία. Στη συνέχεια, έπρεπε να πείσει τους υπαλλήλους ότι η έντεκα εκατομμύριον δολαρίων

επένδυσή του θα είναι σύννομη.

Η εφημερίδα επισημαίνεται το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Σαμαράς για την "επιτυχή έκβαση" της αγοραπωλησίας, ενώ τονίζεται ότι από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, περίπου πριν έναν χρόνο, αγωνίζεται να πατάξει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Τελικά τον περασμένο Μάρτιο ο Εμίρης κατάφερε να αγοράσει το νησί."Ήταν μια κρίσιμη στιγμή", δήλωσε ο Μιχάλης Βασιλείου, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Real Estate.

Μετά την αγορά της Οξυάς αρκετοί πλούσιοι Ρώσοι και Άραβες εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ορισμένα από τα περίπου 300 ιδιωτικά νησιά που προσφέρονται σε "πρωτοφανείς χαμηλές τιμές", λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων ιδιοκτητών τους να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη φορολογία.

Η Αμερικανική εφημερίδα τονίζει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσφορά ύψους 65,5 δισ. δολαρίων για την πώληση κρατικής περιουσίας, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για τη διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ανταπόκριση στην αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, καθώς ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών πωλήσεων επικεντρώνεται σε ακίνητη περιουσία, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συστήσει ακόμη νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ενοικίαση νησιών και η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει επίσημο κτηματολόγιο.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρετε στο "Νησί των Ονείρων" που βρίσκεται στην Ερέτρια της Εύβοιας, το οποίο φέρεται να διεκδικούν Άραβες μεγιστάνες, πάμπλουτοι Ρώσοι επενδυτές, αλλά και πασίγνωστοι Έλληνες επιχειρηματίες.

Το πανέμορφο νησί, το οποίο εκτός από Νησί των Ονείρων φέρει και την ονομασία Πεζονήσι λόγω της μικρής γέφυρας που έχει κατασκευαστεί και το ενώνει με την Ερέτρια, έχει έκταση περίπου 66 στρέμματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα λιμενικά έργα, όπως το μικρό αλιευτικό καταφύγιο και ο κυματοθραύστης.

Αυτή τη στιγμή το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Νησιού των Ονείρων αποτελείται από δύο βασικά κεντρικά κτίρια, τα οποία στεγάζουν συνολικά 52 δωμάτια, ενώ ανάμεσα στο πευκοδάσος υπάρχουν διάσπαρτα και 46 bungalows με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο επισκέπτης.

Το νησί διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις mini golf, τένις, βόλεϊ, πινγκ πονγκ και παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους, ενώ έχει επίσης parking 300 θέσεων, εστιατόριο και beach bar.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ταμπού των Ελλήνων σχετικά με την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας σε ξένους επενδυτές καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: Los Angeles Times

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα