Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης της «Εγνατίας Οδού» στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

Τη μεταβίβαση στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Εγνατία Οδός» επιχειρούν να μπλοκάρουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως και Διαχειρίσεως Αυτοκινητόδρομων (Τ.Ε.Ο. Α.Ε.), ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», καθώς και εννέα εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ...
Στις τρεις προσφυγές τους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο χαρακτηρίζουν
αντισυνταγματική την επίμαχη μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Εγνατία Οδός», χωρίς αντάλλαγμα, αλλά και των δικαιωμάτων της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου και των κάθετων οδικών αξόνων, υποστηρίζοντας ότι προσκρούει σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, επισημαίνει ότι έχει χορηγήσει στην εταιρεία «Εγνατία Οδό» δάνειο 250.000.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι με τη μεταβίβασή της παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας. Επίσης, όπως τονίζει η Τράπεζα στην προσφυγή της, δεν προκύπτει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων της. Άλλωστε, η Εγνατία Οδός, σύμφωνα με τις προσφυγές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, έχοντας ουσιαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αφού πρακτικά ελέγχει το σύνολο των μετακινήσεων εντός της Βόρειας Ελλάδας.

Με μήκος 670 χλμ. εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου και εξυπηρετεί τους Νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Το συνολικό κόστος κατασκευής της Εγνατίας Οδού με τους κάθετους άξονές της ανέρχεται περίπου στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο του κύριου άξονα του αυτοκινητόδρομου έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, ενώ έχει επίσης ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα των συνδετήριων καθέτων αξόνων.

Η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια -FYROM, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Διέρχεται από ευαίσθητες γεωστρατηγικά περιοχές της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των Νομών Ξάνθης και Έβρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα