Οροσειρά το χρέος

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Σε δεινή θέση περιέρχεται και λογιστικά η Ελλάδα μετά την καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης. Το χρονοδιάγραμμα για καταβολή στις αρχές Δεκεμβρίου υφίσταται μεν, αλλά ουδείς διαβεβαιώνει εγγράφως ότι στο αυριανό νέο Eurogroup τα λεφτά θα δοθούν έστω και με σοβαρούς αστερίσκους και… οδυνηρές «υποσημειώσεις».
Το «Π» εδώ και τρεις Κυριακές, προσεγγίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, καταρρίπτει τα όσα αισιόδοξα διακινούνται από τους κυβερνητικούς εταίρους, αφού και τα ποσά του δανείου είναι

τεράστια (περίπου 45 δισ. ευρώ) και οι συγκρούσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σοβαρές.
Η διαχείριση του χρέους δεν πρόκειται για απλό σκόπελο, αλλά κυριολεκτικά για «βουνό» που τείνει να εξελιχθεί σε «οροσειρά» με δεδομένο ότι σε περίπτωση «κουρέματος», όπως επισημαίνει το σύνολο των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αυτοί που θα υποστούν μεγάλες απώλειες δεν είναι η Ελλάδα, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά το σύνολο των κρατών – μελών της ευρωζώνης, καθώς θα αναγκαστούν να δεχτούν τις ζημιές των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκτός αγορών
Υπό αυτές τις συνθήκες, η δήλωση του υποψήφιου για τη γερμανική καγκελαρία Περ Στάινμπουργκ, ότι η χώρα δεν πρόκειται να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα από την επόμενη δεκαετία, είναι πλήρως ρεαλιστική. Η χώρα μόνο την επόμενη διετία 2013-2014 καλείται να ξεχρεώσει δάνεια και τόκους άνω των 55 δισ. ευρώ και για την πενταετία 2015-2020 άνω των 100 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργεί συνεχώς ανάλογα πλεονάσματα, πράγμα αδύνατον από τη στιγμή που οι νέες περικοπές εισοδημάτων, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες φορολογικές επιδρομές, έχουν στερήσει από την οικονομία και το τελευταίο ίχνος ρευστότητας. Οι παρενέργειες της πρωτοφανούς μεν αλλά κατά τρόπον τινά δικαιολογημένης καθυστέρησης στην καταβολή της ελληνικής δόσης αποτυπώθηκαν αρνητικά στη γαλλική οικονομία, η οποία υποβαθμίστηκε κατά μία μονάδα από τη Moody’s. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τους οι Γάλλοι απώλεσαν το τριπλό Α της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ είχε προηγηθεί μήνες νωρίτερα ανάλογη υποβάθμιση και από τη Standard & Poor’s. Προφανώς, τρομοκρατημένος από την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι «καθήκον» του «να αναζητήσει και να βρει» μια συμφωνία ώστε να αποδεσμευτεί και να εκταμιευθεί η νέα δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, που συνεχίζει να αναβάλλεται μετά την αποτυχία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι, έστω κι αν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία. Και αυτό είναι που μετράει, η συμφωνία. Το καθήκον μου είναι να αναζητήσω και να βρω (μια συμφωνία), καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού (σε αντίθετη περίπτωση) θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της ευρωζώνης». Όπως επισήμανε, δεν θα υπάρξει συμφωνία παρά μόνον «εάν η Γαλλία και η Γερ

Keywords
Τυχαία Θέματα