Σημαντική αύξηση επισκεπτών στο Smart Park το καλοκαίρι

Σημαντικά αυξημένη επισκεψιμότητα καταγράφεται στο εμπορικό πάρκο Smart Park μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, δείγμα ότι η πρόσφατη επέκτασή του κατά 15.200 τ.μ. αποδίδει καρπούς. Τον Ιούνιο, το πάρκο κατέγραψε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 19%, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση άγγιξε το 15%.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο, και εφόσον δεν υπάρξουν νέες απρόοπτες εξελίξεις που να συνδέονται με την υγειονομική κρίση, οι επιδόσεις του πάρκου θα είναι αισθητά βελτιωμένες.

Η ιδιοκτήτρια REDS προχώρησε στην επένδυση για την επέκταση του Smart Park κατά 15.200 τ.μ., δαπανώντας περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ηδη, το 80% των νέων καταστημάτων, ή 11.000 τ.μ., έχει μισθωθεί. Τα εγκαίνια των νέων χώρων πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019. Για τη χρηματοδότηση της εν λόγω επένδυσης, αλλά και τη συνολική αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, η REDS προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη ενός μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 41,5 εκατ. ευρώ. Το δάνειο αυτό θα εκταμιευθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Εχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2029 και θα χορηγηθεί από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Πάντως, η επίδραση της πανδημίας δεν είναι αμελητέα. Οπως σημειώνει η διοίκηση, οι απώλειες εσόδων από ενοίκια κατά την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου θα προσεγγίσουν το 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την επίπτωση από το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Υπενθυμίζεται ότι το πάρκο ξεκίνησε να επαναλειτουργεί στις 4 Μαΐου και στις 11 Μαΐου είχε επανεκκινήσει το σύνολο των καταστημάτων. Η έκπτωση ενοικίου 40% κάλυψε όλα τα καταστήματα του κέντρου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (και πλέον πιθανότατα και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες), το μέτρο αυτό κάλυψε και τα καταστήματα εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών και πολιτισμού.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα του τομέα ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ ανήλθαν σε 3,12 εκατ., από 3,17 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, υποχωρώντας κατά 1,6%. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 84% σε 1,4 εκατ., από 0,8 εκατ. πέρυσι, ως αποτέλεσμα της αυξημένης επισκεψιμότητας στο εμπορικό πάρκο Smart Park, παρά την αρνητική επίπτωση από την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχα, το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε σημαντικά σε 45,4% από 24,3% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ετσι, οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 0,4 εκατ., από ζημίες 1,8 εκατ., σημειώνοντας βελτίωση κατά 1,4 εκατ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η υφιστάμενη κρίση και το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων για σχεδόν δύο μήνες, τότε θα είχε επιτευχθεί κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα