Ο εφιάλτης στον δρόμο προς τις κάλπες

Καθώς ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα, παρά ένα κάποιο κλείσιμο της ψαλίδας τις τελευταίες εβδομάδες, οι Δημοκρατικοί στρέφουν την προσοχή τους σε ένα «σενάριο Αποκάλυψης για τη νύχτα των εκλογών», όπως το περιγράφει ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ των New York Times.

Σε αδρές γραμμές, το σενάριο εξελίσσεται ως εξής: τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στις διαφιλονικούμενες πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα δίνουν μεγάλο προβάδισμα

στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σπεύδει να αυτοανακηρυχθεί νικητής. Οταν καταμετρούνται όμως οι επιστολικές ψήφοι, δηλαδή ύστερα από κάμποσες ημέρες αν όχι και εβδομάδες, η εικόνα ανατρέπεται και ο Τζο Μπάιντεν είναι εκείνος που εξασφαλίζει τους περισσότερους εκλέκτορες, άρα και την προεδρία της χώρας του. Ωστόσο ο Τραμπ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας «νοθεία» των Δημοκρατικών. Η ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου βυθίζεται σε μια χωρίς προηγούμενο συνταγματική κρίση, σε ατμόσφαιρα εκρηκτικής πόλωσης.

Το σενάριο δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο θα ήθελε κανείς να πιστέψει. Πρόσφατη πανεθνική δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας The Wall Street Journal έδειξε ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του Μπάιντεν σχεδιάζουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο (κυρίως λόγω πανδημίας), ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους του Τραμπ δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος να έχει ευρύ προβάδισμα το βράδυ των εκλογών με βάση τις καταμετρημένες ψήφους, παρότι ο τελικός νικητής θα είναι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ικανός για το χειρότερο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των New York Times, ο οποίος μας υπενθυμίζει τι συνέβη στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, στη Φλόριντα. Στη διαφιλονικούμενη αυτή πολιτεία, δύο Ρεπουμπλικανοί και δύο Δημοκρατικοί μάχονταν για τα αξιώματα του γερουσιαστή και του κυβερνήτη. Στην πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι προηγούνταν και στις δύο αναμετρήσεις με οριακή διαφορά. Καθώς άρχισαν όμως να έρχονται οι επιστολικές ψήφοι, οι Δημοκρατικοί έκλειναν την ψαλίδα. Ο Τραμπ εξανέστη, καταγγέλλοντας μια «νοθεία» που δεν υπήρξε ποτέ. Τελικά, οι δικοί του άνθρωποι κέρδισαν και τις δύο κούρσες, αλλά εύλογα αναρωτιούνται πολλοί τι θα συμβεί αν το σενάριο επαναληφθεί, με χαμένο αυτή τη φορά τον ίδιο. Αλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος έχει από καιρό ταχθεί εναντίον της γενικευμένης εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και έχει μιλήσει για απόπειρα «παραχάραξης» της λαϊκής ψήφου, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα μήνες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Ηδη πάνω από δέκα ομάδες πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων και από τα δύο κόμματα, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για να προστατέψουν την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών από θεωρίες συνωμοσίας και κακόβουλες αμφισβητήσεις. Ενεργό μέρος σε αυτή την εκστρατεία παίρνουν προσωπικότητες όπως οι Τομ Ριτζ και Μάικλ Τσέρκοφ, υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους (του νεότερου) και ο Τζιμ Μπέικερ, γενικός σύμβουλος του FBI τόσο επί Μπους όσο και επί Ομπάμα. Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι και να αρχίσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πολύ νωρίτερα ώστε να συνυπολογιστούν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, με τις υπόλοιπες.

Η πιο άμεση ανησυχία των Δημοκρατικών εστιάζεται, βέβαια, στο σχετικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Συνεργάτες του Δημοκρατικού υποψηφίου αναγνωρίζουν ότι ο αντίπαλός του κατάφερε να εκμεταλλευθεί την ανησυχία ενός τμήματος του εκλογικού σώματος για τις καταστροφές και τις λεηλασίες στη διάρκεια των πρόσφατων φυλετικών ταραχών, μεταφέροντας το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης στα ζητήματα «νόμου και τάξης». Σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει την πολιτική διαπάλη στην πανδημία και τη διαχείρισή της από τον Τραμπ, ο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με ειδικούς στον τομέα της δημόσιας υγείας στην πολιτεία Ντέλαγουερ και εκφώνησε ομιλία, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες. Την ώρα που η Αμερική πλησιάζει τις 190.000 θύματα από τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος τολμά να δημαγωγεί πάνω στην ασφάλεια των πολιτών, ήταν το κεντρικό του μήνυμα.

REUTERS, A.P.

Keywords
Τυχαία Θέματα