Ταϊλάνδη: Ερωμένη και αποκατεστημένη

Πλήρως αποκατέστησε την επίσημη ερωμένη του ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν της Ταϊλάνδης, επιστρέφοντας όλους τους τίτλους και τα αξιώματα που της είχε αφαιρέσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκπέσει, για άγνωστους ουσιαστικά λόγους, της χάριτός του. Η Σινενάτ Βονγκβατζιραπακνί, που κατείχε τον βαθμό του υποστρατήγου στη βασιλική φρουρά, απολαμβάνει από χθες τόσο τη θέση της στον στρατό όσο και τους βασιλικούς τίτλους της.

Τα ανάκτορα της Μπανγκόκ είχαν ανακοινώσει προ έτους ότι κρίθηκε αναγκαίο η νεαρή γυναίκα να τιμωρηθεί με αυτόν τον τρόπο, επειδή είχε αποπειραθεί να

αναρριχηθεί και να υποκλέψει τη θέση της βασίλισσας, αλλά και επειδή είχε επιδείξει «απιστία και κακή συμπεριφορά» προς τον Ταϊλανδό βασιλιά. Η Σινενάτ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη που κατέχει τον τίτλο της «επίσημης ερωμένης» του μονάρχη της Ταϊλάνδης τον τελευταίο αιώνα. Μετά την αποπομπή της δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και παραμένει άγνωστο πού ακριβώς βρισκόταν. Η ανακοίνωση των ανακτόρων προσθέτει ότι η Σινενάτ δεν στιγματίστηκε ποτέ: είναι σαν να μην της αφαιρέθηκαν ποτέ οι βασιλικοί τίτλοι και οι διακρίσεις. 

Ο τίτλος της πρώτης «ευγενούς βασιλικής ερωμένης», της απονεμήθηκε τον Ιούλιο του 2019, μόλις λίγους μήνες αφού ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, βασίλισσα Σουτίντα, η οποία μάλιστα ήταν και υπαρχηγός της ομάδας προσωπικής ασφαλείας του. Ακόμα και μετά τους βασιλικούς γάμους, η επίσημη ερωμένη παρίστατο πολύ συχνά σε εκδηλώσεις των ανακτόρων.

Η «περιπέτεια» της Σινενάτ θυμίζει την τύχη των δύο πρώην συζύγων του Βατζιραλονγκόρν. Το 1996, ο τότε διάδοχος είχε καταγγείλει τη δεύτερη σύζυγό του και είχε αποκηρύξει τους τέσσερις γιους που απέκτησε μαζί της. Το 2014 αφαίρεσε από την τρίτη σύζυγό του, Σριρασμί Σουαντί, όλους τους βασιλικούς τίτλους και την έδιωξε από τη βασιλική αυλή. Ο 14χρονος γιος τους ανατρέφεται από την ίδια σε Γερμανία και Ελβετία. Συνολικά, ο Ταϊλανδός μονάρχης, που ζει κυρίως στη Γερμανία, έχει αποκτήσει επτά παιδιά. 

Στο πέρασμα των αιώνων πολλοί Ταϊλανδοί βασιλείς διατηρούσαν πολλαπλές συζύγους ή ερωμένες. Εως πέρυσι, ωστόσο, η τελευταία φορά που Ταϊλανδός μονάρχης αναγνώρισε την ύπαρξη επίσημης ερωμένης ήταν κατά τη δεκαετία του 1920. Ο τίτλος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τη στιγμή που η χώρα έγινε συνταγματική μοναρχία, το 1932. 

Η αποκατάσταση της Σινενάτ γίνεται τη στιγμή που στην Ταϊλάνδη σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις με διάφορα αιτήματα, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της βασιλικής εξουσίας και η μεταρρύθμιση του θεσμού της μοναρχίας. Ειδικότερα, οι διαδηλωτές αντιδρούν στην απόφαση του βασιλιά Βατζιραλονγκόρν να κηρύξει την περιουσία του στέμματος, που μέχρι σήμερα θεωρητικά χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του λαού, προσωπική του, γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας. Επίσης, πολλοί αμφισβητούν την απόφασή του να αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών μονάδων της Μπανγκόκ. Μια τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικής ισχύος σε βασιλικά χέρια είναι ανήκουστη και πρωτοφανής στη Χώρα του Χαμόγελου.

Keywords
Τυχαία Θέματα