Βενιζέλος: «Το πιο κρίσιμο είναι να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας»

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, προέβη σε δηλώσεις, όπου σχολίασε τις προοπτικές που ανοίγονται στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά και τις τάσεις και προθέσεις των υπολοίπων

κομμάτων, όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή όχι. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: «Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά, του είπα και συμφωνήσαμε βεβαίως σ’ αυτό, πως η χώρα πρέπει ν’ αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση. Οι σχετικές διαδικασίες κατά τη γνώμη μου πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε μέσα στην αυριανή ημέρα.

Το δεύτερο σημείο αφορά την άριστη λύση που πρέπει να επιδιώξουμε. Η άριστη λύση χωρίς καμία αμφιβολία είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, με τη συμμετοχή των 4 πολιτικών δυνάμεων στις οποίες αναφέρθηκα κι εχθές: Της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως, οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα χθες το βράδυ ιδίως, αλλά και σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, είναι απολύτως απογοητευτικές. Θα έλεγα καλύτερα ότι οι δηλώσεις του είναι πολιτικά και δημοκρατικά, προκλητικές.
Γιατί αυτό που πολύ απλά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με το στόμα του Προέδρου του, του κ. Τσίπρα, είναι ότι οφείλουμε όλοι οι υπόλοιποι να σχηματίσουμε το ταχύτερο, μια κυβέρνηση η οποία μπορεί και πρέπει να σχηματιστεί κοινοβουλευτικά, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει καμία άλλη πολιτική, οφείλει να εφαρμόσει πολιτικά τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι αντιφατικό, αντιδημοκρατικό, αδιέξοδο, απειλητικό. Αυτή η τοποθέτηση δικαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα όσα είπα χθες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και να περιμένουν στη γωνία την αποτυχία της κυβέρνησης ή, καλύτερα, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή για την αποτυχία της χώρας.
Αυτό είναι μια στάση εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη. Ο λαός στις χθεσινές δεύτερες εκλογές, απεφάσισε:
- Πρώτον, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
- Δεύτερον, τη διατήρηση των κεκτημένων της δανειακής σύμβασης και την αναθεώρηση των όρων που μας έχουν επιβληθεί μέσα σ’ ένα συντηρητικό ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και δε βοηθούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
- Και τρίτον, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή συνεργασίας και συστράτευσης.
Αυτή η εντολή δεν γίνεται απ’ όλους, δυστυχώς, αντιληπτή. Άρα το πιο κρίσιμο για μας αυτή τη στιγμή είναι να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος συνεργασίας. Και αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ.
Είναι επίσης προφανές ότι ακόμη και γι’ αυτούς που θα επιλέξουν τη θέση της αντιπολίτευσης, υπάρχει εθνικό καθήκον υπευθυνότητας και σύμπραξης, ώστε η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εσωτερικά, αλλά ιδίως στη διαπραγμάτευσή της στο εξωτερικό.
Πρέπει να στείλουμε προς το εσωτερικό, πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα