Αλλάζουν τα πάντα (πάλι) στα «κλειστά επαγγέλματα»

Οι εκλογές τελειώνουν, η Τρόικα επιστρέφει. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι δανειστές μας είναι ότι ανεξαρτήτως χρώματος, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί πάλι τη βοήθεια της Τρόικας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μία από τις δεκάδες –ανέξοδες, αλλά ουσιαστικές- διαρθρωτικές αλλαγές, που οφείλει να υλοποιήσει η νέα

ελληνική κυβέρνηση για να εκσυγχρονίσει την οικονομία, είναι η περιβόητη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που μόνο για μικροκομματικούς λόγους αναβάλλεται διαρκώς. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων θα φέρει από μόνη της ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το κόστος υλοποίησης αυτής της απελευθέρωσης είναι μηδενικό και προσκρούει μόνο σε παλαιοκομματικού τύπου πελατειακές σχέσεις, οι οποίες από τη Δευτέρα δεν… θα έχουν νόημα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Τρόικα απαιτεί ριζικές αλλαγές στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Προτείνουν την κατάργηση όλων των σχετικών νόμων της τελευταίας διετίας και αντικατάστασή τους με… ΕΝΑΝ μόνο νόμο: μια απλή διάταξη που θα καταργεί κάθε προηγούμενη. Το έθεσαν μάλιστα σαν προαπαιτούμενο στην 5ηαναθεώρηση του Μνημονίου και αν επιστρέψουν τελικώς στην Αθήνα, θα απαιτήσουν να δουν αν σημειώθηκε πρόοδος -και ποια ήταν αυτή- στο θέμα αυτό.

Η «Ομάδα Δράσης» για την Ελλάδα του Χορστ Ράιχνεμπαχ έχει ήδη ετοιμάσει ένα απλό κείμενο, μια νέα νομοθετική παρέμβαση, που θα ανατρέπει κάθε παλιότερο νόμο από αυτούς, που αντί να ακυρώνουν, τελικώς συντηρούν τα προνόμια και τους περιορισμούς στα κλειστά επαγγέλματα. Οι τελικές αποφάσεις θα απαιτήσουν βέβαια την πολιτική βούληση της επόμενης κυβέρνησης, που θα αναδειχθεί την επομένη των εκλογών.

Μετά τη σωρεία νόμων και εφαρμοστικών διατάξεων, που περιέπλεξαν τα πράγματα ή έμειναν «στα χαρτιά», η Τρόικα θεωρεί πως στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί σύγχυση για το πότε και πώς τελικά θα αρθούν τα εμπόδια, που δεν επιτρέπουν σε χιλιάδες ανέργους να δοκιμάσουν ένα από τα εκατοντάδες επαγγέλματα που ακόμα προστατεύονται από νόμους και διατάγματα του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή και οι πολίτες δεν βλέπουν την οικονομική ελάφρυνση, που υπολόγιζε στα σχέδιά της η Τρόικα.

Σύγχυση και αντιδράσεις προκαλεί όμως η κατάσταση αυτή και σε πολλούς εκπρόσωπους των «μη κατονομαζόμενων» από τους νόμους φορέων, οι οποίοι παραμένουν σε... βαθύ σκοτάδι. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να έχει ολοκληρώσει ήδη από το 2010 τη μεταρρύθμιση, όχι μόνο βάσει του Μνημονίου, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία Μπολγκενστάιν) για την αγορά υπηρεσιών, που έχει ενσωματωθεί ήδη στο εθνικό δίκαιο και αποτελεί νόμο του κράτους.

Η ακύρωση των παλαιών νόμων θεωρείται τώρα πια μονόδρομος και πλέον απαιτείται να προσληφθεί και ειδικός εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος θα παράσχει στην νέα κυβέρνηση «τεχνική βοήθεια», δηλαδή νομική συνδρομή για την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, που δεν θα πέφτουν και αυτές στο κενό, προκειμένου να επιτευχθεί τε

Keywords
Τυχαία Θέματα