Τσίπρας: Συντάξεις και επιδόματα δεν κόβω, δεν θα προδώσω τον ελληνικό λαό

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, με τίτλο «Εφικτή η συμφωνία αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου διατρανώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί και να «κλείσει» τη συμφωνία, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην

αυριανή του συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το τι σκέπτεται να τους προτείνει για να επιτευχθεί συμβιβασμός, ο πρωθυπουργός τονίζει: «Αύριο, πιστεύω ότι θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα. Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία».

«Όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν «η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ» ο κ. Τσίπρας απαντά πως «κάτι τέτοιο είναι προφανές». «Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία; Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο. Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα προκήρυσσε εκλογές σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, ο πρωθυπουργός απαντά: «Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα