Το κόμμα του 48% κινδυνεύει να αποχαιρετήσει τη Βουλή (άποψη)

του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Πολιτική ταφόπλακα σε ένα κόμμα που για δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου έβαλε ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία αποτελειώνει το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ,

που όποτε και αν αποφασιστεί να γίνουν εκλογές, θα παλέψει για την είσοδό του στη Βουλή. Αρχικά, θα παλέψει για την είσοδό του στην Ευρωβουλή. Ήδη οι τριγμοί στο εσωτερικό του κόμματος είναι ιδιαίτερα ισχυροί, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν δημόσια την έντονη δυσφορία τους για το πώς εξελίσσεται η συνεργασία με τη Συγγρού, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς καρπώνεται τα κέρδη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα βουλευτή της Χαριλάου Τρικούπη, που είπε ενώπιον των οργάνων του Κινήματος ότι «δεν υπάρχουμε ως κόμμα».

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί σε κυβερνητική σύμπραξη με ΝΔ και ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο τον Νοέμβριο του 2011. Τον Ιούνιο του 2012 με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ και το 2013 (Ιούνιο) απέμεινε να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, αφού η ΔΗΜΑΡ, αδειάζοντάς τους, αποχώρησε. Η τελική πράξη παίχθηκε προ ολίγων ημερών με την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κουβέντα για τα υποβρύχια και την εμπλοκή του Ευ. Βενιζέλου, δημιουργούν πολλούς συνειρμούς και πληγώνουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που σιγά-σιγά αλλά σταθερά το εγκαταλείπουν για άλλες... πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα