Τελικά, αποσύρθηκε η διάταξη του Κώδ. Μετανάστευσης

Το κυβερνητικό αλαλούμ μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με τον αναπληρωτή υπουργό του, Λεωνίδα Γρηγοράκο κατέληξε στην απόφαση να αποσυρθεί για την άλλη εβδομάδα, το άρθρο 19 του Κώδικα Μετανάστευσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση εκτίμησε όλες τις συζητήσεις και αποσύρει το άρθρο 19 για καλύτερη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα».

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής του Λεωνίδας Γρηγοράκος είχαν

αντιπαράθεση με αφορμή τη διάταξη του Κώδικα Μετανάστευσης που προβλέπει την απέλαση μεταναστών όταν αυτοί καταγγέλλουν ψευδώς όργανα του Κράτους για ρατσιστική βία. Ο κ. Γρηγοράκος έχει αποσύρει δύο φορές την ρύθμιση για να ακολουθήσει άλλες τόσες ο κ. Μιχελάκης που την επανέφερε.

Η διένεξη ξεκίνησε την Τετάρτη (19/03) και συνεχίστηκε και την Πέμπτη(20/3) όπου αποσύρθηκε από τον μεταναστευτικό κώδικα η ρύθμιση του άρθρου 19. Την απόσυρση της επίμαχης διάταξης ανακοίνωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. Λίγη ώρα αργότερα, παρά την ανακοίνωση της απόσυρσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε και επανέφερε την τροπολογία για να πάρει τα εύσημα του Μ. Βορίδη.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε μάλιστα ότι «Δεν την αποδέχομαι την απόσυρση και θεωρώ ότι πρέπει να επιμείνουμε. Δεν θα διαλύσουμε το κράτος όταν γίνεται μάχη στα σύνορα και στα κέντρα πόλεων. Δεν θα αφαιρέσουμε την δυνατότητα να μπορούν να λειτουργήσουν τα όργανα για την νομιμότητα να μην τολμούν να πλησιάσουν λαθρομετανάστες τους οποίους οι δουλέμποροι τους έχουν δασκαλέψει να καταγγέλλουν ότι τους έπνιξαν ή ξυλοκόπησαν . Η πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι όταν βλέπουν στολή έχουν πρόβλημα. Πρέπει να βάλουμε τάξη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιβάλλει την ακροδεξιά ατζέντα για εύκολο λαϊκισμό και πολιτική κερδοσκοπία». «Θέλετε να τρομοκρατήσετε κάθε ένα μετανάστη που καταγγέλλει έκνομες πράξεις που ακούστηκε αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε «Το παρακράτος προστατεύετε και τις ακροδεξιές αποφύσεις, την ατζέντα που θέλει να βάλει στην ημερήσια διάταξη η Χρυσή Αυγή. Να αποσύρετε την τροπολογία η οποία δεν είναι άξια της χώρας».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ψευδεπίγραφη πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι «για την ΝΔ το μεταναστευτικό είναι ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε τα «βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που ποτέ δεν έφτασαν στην Δικαιοσύνη. Το κράτος με τα όργανά του έχει το πάνω χέρι και αυτό είναι κοινή λογική. Ο μετανάστης είναι εξ ορισμού αδύναμος». Αναρωτήθηκε μάλιστα για το πώς είναι δυνατόν ο υπουργός να παρακάμπτει τον αναπληρωτή του για θεματα αρμοδιότητας του δεύτερου. Τέλος σημείωσε ότι αντί της ρύθμισης «η οποία κινείται στα όρια του ιδιώνυμου» η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αποδεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τον Συνήγορο του Λιμενικού.

Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα